frida.bg

Гледащите кучета са по-здрави и живеят по-дълго

Кучетата наистина са най-добрия приятел на човек. Освен, че са ни лоялен другар, средство за забавление и разпускане се оказва, че притежанието на куче е полезно и за здравето. Това твърдят най-новите изследвания, съобщава вестник „Гардиън“. Най-мащабното проучване за връзката между кучето и здравето, е проведено в Швеция в Университет в Упсала и обхваща над 3.4 млн. души на възраст 40-80 и период от 12 години. Ето на това му казваме представителна извадка!

Учените са установили наистина забележителна връзка, която не подлежи на съмнение. Средно хората, които отглеждат за домашен любимец куче, имат 23% по-малък шанс от сърдечно-съдови заболявания и 20% по-малък шанс от преждевременна смърт поради каквато и да е медицинска причина. Това се дължи най-вече на факта, че кучетата безспорно намаляват значително риска от депресия и социална изолация (доказано в други проучвания). Тези два фактора са сред основните причинители на сърдечни заболявания и ранна смърт.

Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания пък излезе с изявление през 2013 г., заявявайки, че притежаването на куче „е вероятно“ свързано с намален риск от сърдечни заболявания. За справка – това е една от най-авторитетните и значими медицински организации в света.

Те използват думата „вероятно“, поради една проста причина. Статистически е ясно доказано, че притежателите на кучета са по-здрави и живеят по-дълго. При това говорим за сериозни данни и големи проценти, при които не може да става въпрос за статистическа грешка. В същото време обаче все още никой не може да открие причинно-следствената връзка между кучетата и здравето на човека. Тази връзка съществува, но защо и как? Учените само предполагат.

Защо?

Експертите обаче казват, че тази връзка е по-скоро социална и психологическа, от колкото медицинска. Все пак кучетата не са някакви магьосници, които ни лекуват с присъствието си. Да гледаш куче обаче означава няколко неща със сигурност.

На първо място – кучетата значително намаляват чувството за самота, най-вече при хора, които живеят сами. Психолози са доказали, че връзката с куче може в някои случаи успешно да замеси връзката с човек.

Второ – хората с домашен любимец куче са принудени да бъдат по-активни. Те прекарват повече време навън, ходят повече и са по-дълго сред природата, сравнено с другите. Знаем, че физическата активност е важна за здравето. Това може би обяснява и факта, че най-здрави са хората, гледащи пойнтери и ретривъри – кучета имащи огромна нужда от дълги разходки.

И не на последно място – притежанието на куче повишава социалните контакти. Такива хора се събират и комуникират с други собственици на четирикраки. Освен това шансът да се запознаят случайно с някого, покрай любимеца си, са значително по-големи.