frida.bg

3 йога асани, с които ще облекчим главоболието

Ако ви мъчи главоболие не посягайте към болкоуспокояващите! Може да се справим с болката в главата с помощта на йога. Тя ще ни помогне да облекчим напрежението в областта на главата и да намалим стреса, който най-често става причина за поява на главоболието. Йога ни дава възможност да се отпуснем и да релаксираме, като също време подобрява кръвообращението в тялото ни и увеличава притока на кислород в кръвния поток. И не на последно място – йога ни заземява, а това ни помага да се справим с болка от всеки произход.

Раздвижете врата с грива санчала

Yoga

Това са лесни движения на врата, които ще ни помогнат да освободим напрежението, натрупано в мускулите на врата и раменете, особено при продължителна работа на компютър. Тези лесни движения ще освободят напрежението и сковаността от областта на главата, врата и раменете, които често водят до главоболие.

Как да ги направим? Седнете удобно на пода с кръстосани колене. Можете да се облегнете на стена ако изпитвате дискомфорт в гърба и кръста. Поставете дланите върху коленете и затворете очи. Бавно наклонете главата напред и се опитайте да докоснете гърдите с брадичка. След това наклонете назад до където е комфортно. Правете движенията без усилие и напрежение. Направете 5 повторения. След това наклонете главата към едното и след това към другото рамо. Правете наклоните бавно и осъзнато. Направете още 5 повторения. След това направете пълно завъртане на главата в кръг – 5 повторения в едната и в другата посока.

Отпуснете главата с падахастасана

Uttanasana

Тази колкото лесна, толкова и предизвикателна асана ще ви помогне да отпуснете главата и да успокоите ума. Как да я направим? Поставете стъпалата на ширината на тазобедрените ви стави и от стоеж се наведете плавно напред. Може да свиете леко коленете. Важното е да няма напрежение и дискомфорт, а вниманието ви да бъде насочено към пълното отпускане на главата и раменете. Позволете на главата ви да увисне, да се освободи от напрежението и стреса. Вдишайте дълбоко 5 пъти и бавно се изправете.

Пълна релаксация в шавасана

Savasana

Ако имате главоболие, останете поне 10 минути в пълна релаксация. Шавасана или още „мъртва поза“, позволява на цялото ни тяло да се отпусне напълно и да се освободи от стреса и напрежението. Легнете на земята върху одеало или постелка за йога и отворете стъпалата на ширината на постелката. Дланите са отпуснати встрани от тялото. Вдишайте дълбоко няколко пъти и визуализирайте как с всяко издишване тялото ви се отпуска все повече и повече, и все повече се освобождавате от стреса и болката в главата.

Опитайте този комплекс упражнения!

Снимки: flickr