frida.bg

Кое е най-доброто мляко? Учените разплитат съмненията ни…

Краве мляко или мляко от соя, бадем, ориз, спелта и т.н. Темата за това кое е най-доброто мляко и дали трябва да консумираме растително или животинско мляко отдавна създава спорове и противоречия сред привържениците на здравословно хранене. Крайно време беше да се появи сериозно проучване, което да ни каже конкретна информация и това вече е факт. Ново изследване, проведено в Монреалския университет в Канада (McGill) най-сетне успя до голяма степен да разсее съмненията ни. Изследването подбира най-разпространените растителни млека, направени от соя, бадеми, ориз и кокос и ги съпоставя с краве млякото по хранителни стойности. Целта е да се установи кое мляко е най-доброто за нашето здраве.

Ето и резултатите:

Соево мляко: има най-балансиран хранителен профил

Според изследването соевото мляко е най-консумираното растително млеко на пазара. Смята се, че има антиканцерогенни свойства, благодарение на високото си съдържание на изофлавони. Като негативни качества на соевото мляко се споменават специфичният вкус и някои субстанции, които забавят храносмилането и усвояването на някои витамини.

Оризово мляко: сладко на вкус, но без особено хранителни елементи

Освен че не съдържа лактоза, оризовото мляко е добър заместител на хората, алергични към бадеми или соя. Опасенията, свързани с оризовото мялко са, че може да причини анемия поради ниското си съдържание на хранителни вещества. Особено ако се консумира от деца като заместител на краве млякото.

Кокосово мляко: малко калории и никакъв протеин

Млякото от кокос се консумира широко в Азия и Северна Америка. То може да спомогне за намаляване на холестерола и по този начин да ни предпази от сърдечни заболявания. Хранителните качества на кокосовото мляко обаче бързо намаляват при по-дълго съхранение.

Бадемово мляко: сладък вкус, но с непълноценен профил

Бадемите имат високо съдържание на мононаситени мастни киселини, които се свързват с понижаване на телесното тегло. Бадемовото мляко също така подпомага намаляването на лошия холестерол, но не е пълноценен източник на хранителни вещества.

Краве мляко: пълноценна храна, но не винаги

Макар много съвременни привърженици към здравословно хранене да го отричат, краве млякото е пълноценна храна, която съдържа балансирано количество мазнини, въглехидрати и протеини. Може да осигури на човека широк спектър от протеини. Според нови изследвания консумацията на краве мляко от деца намалява риска от развитие на треска или респираторни инфекции. Риск при консумацията на краве мляко е наличието на добавени хормони и вируси като салмонела и E. Coli, които причиняват алергии и различни заболявания. Отбелязва се, че това е проблем с млякото, който съществува във всяка точка на света.

Според изследването става ясно, че кравето мляко е пълноценна храна стига да е чисто и с високо качество. Сред растителните млека безспорно соевото мляко води класацията, докато останалите млека не могат да се считат за заместители на млякото, тъй като съдържат твърде малко хранителни вещества.

А вие кое мляко предпочитате?