frida.bg

Хлорела: малкото водорасло с изключителни ползи за здравето ни

Макар да е сред най-модерните суперхрани днес, хлорелата е една от най-старите „живи храни”, съществували на планетата. Тя притежава изключителни хранителни качества като подпомага тялото ни да заздрави имунната си защита, да се възобновява на клетъчно ниво, както и да се справя със съвременните предизвикателства на средата – замърсяване, липса на хранителни елементи и хроничен стрес.

Хлорелата за първи път е открита през 1890г. при изследвания с микроскоп. Научното й име е chlorella vulgaris. Тя представлява едноклетъчно зелено водорасло, което трудно може да се улови с просто око. Трябва да се събере голямо количество хлорела, за да стане тя видима за нас. За щастие съществува голямо количество хлорела във все п0-развиващите се ферми за отглеждане на зелени водорасли. Не е тайна, че все повече инвеститори подкрепят разработването на ферми за производството на различни по вид водорасли, от които се произвежда чист алгае гел, готов за консумация.

Как хлорела може да ни помогне да сме по-здрави?

Spirulina

Съкровищница, пълна с витамини и минерали

Хлорелата притежава уникални свойства, благодарение на съкровищницата от витамини и минерали в състава й. Само 3 с.л. хлорела на ден ще ви осигурят витамини В1, В6, фосфор, както и 16гр. протеин. Освен това тази зелена суперхрана ще ви даде в процентни стойности спрямо дневните ви нужди:

  • витамин А – 287%
  • витамин В2 – 71%
  • витамин В3 – 33%
  • желязо – 202%
  • магнезий – 22%
  • цинк – 133%

green-smoothie-2

Мощен детокс ефект

Хлорелата има мощно детокс действие, чрез което ни помага да изхвърляме тежките метали и токсини, които натрупваме в резултат на съвременния начин на живот. Но не само. Хлорелата, според нови изследвания, може да помогне на раково болни пациенти да се възстановят от ефектите на химиотерапията и облъчването с радиация. Редовната консумация на тази суперхрана е един от най-добрите начини да се справим със ефектите на замърсяването на околната среда и храната, които се превръщат във все по-актуален здравен проблем в световен мащаб.

Силна имунната защита

Според изследване, публикувано в Nutrition Journal, само след 8 седмици редовна консумация на зеленото водорасло имунната система се активизира изключително много, за да ни предпази от вируси и бактерии. Хлорелата е изключително полезна, за да поддържаме тялото си здраво и в добра форма. Можем да я приемаме целогодишно, защото това е храната на бъдещето!