frida.bg

Ясните знаци, които показват, че сте вманиачени на тема контрол

В този хаотичен свят, в който живеем, е трудно просто да се отпуснем и да оставим живота да се случва от само себе си. Дори някой да вземе това, да кажем, смело решение в живота си, самото ежедневие ще го подтиква непрекъснато да очертае граници, да постави правила, да създаде структура в живота си. Път, по който нещата да се случват. Липсата на контрол е инерция, а тя не води до никъде. Но какво се случва, когато отидем в другата крайност?

Много от нас не могат да толерират тревожността, която идва с не-знаенето на това какво предстои след това. Неизвестността носи тревога и събужда страховете ни. Така е хващаме за структурата, за правилата и … контрола като за нещо, което да ни дава посока, но и да регулира тревогата от неизвестното. Как да разберем дали сме се вманиачили на тема контрол повече, отколкото е нужно?

Винаги казвате на другите, когато са объркали нещо

Вярвате, че единствено по този начин хората ще подобрят себе си и ще станат най-добрата си версия. Но също така не можете да спрете вътрешния импулс да коригирате останалите, да им посочите грешките и да ги упътите как трябва да правят това, което правят. Може би ще им кажете, че нещо не е възпитано или че определена дума се произнася по различен начин. Въпросът е, че това често е ненужно. Няма значение дали сме идеални и не е нужно да бъдем. Желанието да правим всичко по перфектния начин само залоства съзнанието ни в омагьосания кръг на тревожността и неудовлетворението.

Никога не признавате, когато … самите вие сте объркали нещо

Един от очевидните знаци, че ненадейно сме се превърнали (или винаги сме били) в маниаци на тема контрол е, че никога не признаваме, когато ние самите сме объркали нещо. Дори през ум не ни минава, че това е възможно. Ние винаги сме прави, а другите трябва да коригират себе си. естествено по нашия аршин за правилно и грешно.

Често избухвате, защото нещо не е „окей“

Всяко нещо, което не се вписва във вашата представа за правилно е възможно да ви доведе до доста интензивен гневен пристъп. Хората, за които контролът е важна тема, често се гневят и фрустрират и това не е толкова неразбираемо. Светът е променлива комбинация от хаос и ред. Той не може да отговори на очакванията на човекът, който е решил да се придържа само към реда и усещането за контрол. Това е доста неприята ситуация. Ако избухвате често за дребни неща е добре да се замислите дали не е време да отпуснете контрола и да започнете повече да се наслаждавате на живота си.