frida.bg

5 главозамайващи факта за книгите

Трябва да признаем, че книгите са едно от най-любимите ни неща. Няма нужда да обясняваме защо. Приемаме ги за чисто и просто удоволствие, разпускане и наслада. Но и нещо повече – за нас книгите са бягство от често скучната и сива реалност. Искаме да живеем повече от един живот, а книгите са най-добрият шанс за това. В този материал ще ви представим 5 интересни факти за книгите, които, обещаваме, ще ви главозамаят!

Колко книги са написани в историята на човечеството?

През 2010-та години Google изчислява, че в цялата човешка история са написани над 130 млн. различни книги. Днес в света се публикуват около 2.2 млн. заглавия годишно, но това не включва авторите, които сами се издават. За всеки книгоман тези числа са депресиращи – толкова много книги, толкова малко време за четене. Само се замислете – ако четете по една книга на ден от както сте 10-годишен до деня, в който навършите 80, ще сте прочели около 25 000 книги. В обикновения случай обаче, дори най-запалените читатели няма да прочетат повече от няколко хиляди книги през живота си.

Коя е най-скъпата книга в света?

Съществуват хиляди екземпляра, които са толкова ценни, че се оценяват на хиляди и дори милиони долари. Сред тях обаче един том държи рекорда за най-скъпата книга, продавана някога. Това е Codex Leicester – написана в едно единствено копие. Codex Leicester е оригиналният дневник на Леонардо Да Винчи. Съдържа негови илюстрации, скици и проекти. Сам по себе си е произведение на изкуството и е най-скъпо оценяваната книгата в света. През 1994-та бива продадена на цена от 51 млн. долара днешни пари. Според експерти, ако книгата бъде пусната на аукцион днес, ще бъде продадена за драстично по-висока сума.

Коя е най-дългата книга в света?

Колкото по-големи ставаме, толкова по-кратки книги четем. Вече нямаме време за онези безкрайни фентъзи тухли с по хиляди страници. Предпочитаме ясни, кратки и стегнати четива. Разбира се, правим изключения за майстори като Кралос Руис Сафон или Майкъл Шейбон. Класацията за най-пространствена книга обаче оглавява Джордж дьо Скудери  с неговата „Кир Велики“. Чудовището е дълго 13 095 страници и съдържа 2 100 000 думи. Писано е през 17-ти век и представлява книжната версия на съвременните сапунени опери. Романът е драматично-романтичен и в него има безчет обрати, които да подържат напрежението. Въпреки огромната му дължина, той е бил много популярен за времето си. Благодарни сме на мъченикът, който си е причинил тази готическа драма и ни е разказал за какво става въпрос в нея. Ние лично ще я пропуснем.

Kои са най-продаваните книги в историята?

Този въпрос е спорен, защото не могат да се направят точни статистики. Сигурно е, че Библията е най-разпространената книга въобще. Тя обаче не попада в тази класация, защото е религиозен труд и много от копията й не са продадени, а раздадени. Най-четената комерсиална книга в света обаче е „Дон Кихот“ – от нея са продадени невъобразимите 500 млн. копия. Следвана е от „Повест за два града“ на Чарлз Дикенс със своите 200 млн. копия и „Властелинът на пръстените“ – 150 млн. Поредицата Хари Потър обаче помита всичко, ако вземем всичките й части в предвид – общо от нея са продадени над 520 млн. копия в цял свят. При това – за многократно по-кратък период от време, сравнено с топ 3 водачите на списъка.

Коя е най-голямата библиотека в света?

Мислите си, че около стоте книги в частната ви библиотека са много? Помислете пак. Само нашата Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ разполага с близо 8 млн. библиотечни единици. Тя обаче далеч не е впечатляваща. Най-голямата библиотека в света се намира във Вашингтон САЩ. Това е библиотеката на Конгреса, която съдържа над 168 млн. библиотечни единици. Годишно е посещавана от около 1.8 млн. души, а бюджетът й е колосален – над 640 млн. долара! Работещите в нея са около 3200 души. Само една библиотека е по-посещавана от нея – Публичната в Ню Йорк. На година през нея минават около 18 млн. души.