frida.bg

Създадоха първото дигитално хапче в света

Настъпи времето, в което живеем в епизоди на Black Mirror и всичко, което дори не сме предполагали, че ще доживеем да видим, е вече факт. САЩ, лидерът в света на новите технологии, обяви, че пуска на пазара първото „дигитално хапче“ в света.

Тук дори не става въпрос за маркетингов трик, а за съвсем буквално приемане на словосъчетанието. Дигиталният медикамент представлява обикновено хапче, което обаче е оборудвано със сензори. Сензорите пък са свързани с мобилно приложение, което от своя страна е свързано с интернет и предава информация на близките на пациентите и лекуващите лекари.

Целта на медикамента е чрез него да бъде следено дали определени хора пациенти поемат нужните медикаменти редовно и навреме. Това е особено важно за лекуването на много болести, най-вече за хора с дегенеративни и психически заболявания, които честа забравят (или не желаят) да поемат лекарствата си. Според проучвания здравната система в САЩ губи около 100 милиарда долара годишно заради подобен род пациенти. Причината за тези загуби са, че лечението на усложненията, които встъпват ако не се пият нужните медикаменти, са многократно по-високи.

Първото дигитално хапче е Abilify, който е известен медикамент за хора, страдащи от шизофрения, депресия, психически разстройства и други. Неговата „умна“ версия е създадено в сътрудничество с калифорнийската хай тек компания Proteus Digital Health.

Дигиталният вариант на Abilify е направен смайващо просто и гениално и е едно от поредните технологични открития, които ни смайват. Освен оригиналния си състав, в таблетките са добавени минимални дози от безопасни елементи като силиций, магнезий и мед. Щом те достигнат стомашните сокове и започват да се разграждат – изпращат сигнал към джаджа, която прилича на лепенка и която стои на гръдния кош, без да пречи на нормалния живот. После умната лепенка изпраща информация към приложение на телефона, където тя се запазва. Сигналът не може да бъде смущаван, променян и манипулиран.

За или против?

Технологията е готова, но все още не е пусната на пазара. Смята се, че тя може да бъде една от най-големите революции в съвременния свят на медицина, пестейки трилиони долари от здравеопазване и спасявайки много животи. Цената, интереса и моралните измерения на новия продукт тепърва ще се осмислят. Abilify е само първото подобно лекарство, като се очаква, при интерес, това ноу-хау да се имплементира върху хиляди други медикаменти.

Изненадващо обаче – американската общественост въобще не прие положително новата технология. Според експерти и критици тя е грубо нарушаване на човешките права, като масово сравненията се правят с „Биг Брадър“ (Джордж Оруел, „1984“).

На фона на разкритията за масово следене от страна на страни като САЩ, Русия, Китай и т.н., тези притеснения изглеждат основателни. В същото време не може да се отрече, че тази технология може да спаси милиони хора, които не пият лекарствата си. Със сигурност са нужни много публични дебати, както и изграждането на нови закони, регламенти и стриктна регулация.