frida.bg

Създадоха мъжки контрацептив от отрова за стрели

Живеем е ерата на експлозивно развиващите се технологии във всяка една сфера. Новите неща около нас се развиват толкова бързо, че мозъците ни изостават и ги приемат все по-трудно. За пръв път в историята не приемаме околната среда за даденост, а имаме чувството, че живеем в бъдещето, не знаейки как ще ни изненада утрешния ден. Затова и не можем да проумеем едно нещо – как е възможно с всички налични технологии цялото човечество, за толкова години, да не е измислило нищо по-добро като мъжки контрацептив от… презервативите.

Да, скъпи дами – мразим ги. Убиват страстта и огромна част от удоволствие. Не случайно наскоро Бил Гейтс обяви, че ще даде 100 млн. долара на първия, който измисли по-адекватно масово средство за предпазване от презерватива.

Затова и се развълнувахме много на новината, които сега ще ви представим. Силно обаче се надяваме това да не е просто поредното „много шум за нищо“, а реално да се окаже сексуалната революция, която чакаме от години.

От отрова за стрели

Става въпрос за ново откритие на Американския институт по химия. От реномираното учреждение са открили, че екстракти от определени растения, биха могли да са ключа към бъдещето на контрацептивните. Изследването е публикувано в Journal of Medicinal Chemistry и засега е приложено само върху опитни мишки. Става въпрос за уникален екстракт от веществото „ouabain“. То е използвано от африканските ловци и войни, които мажели стрелите си с него, за да ги направят смъртоносно отровни. Веществото е извличано от клоните и листата на определени растения и е било широко разпространено сред етиопците, кенийците, танзанийциите, руандийците и сомалийците.

Изследванията показват, че приема на малка доза това вещество води до 96% по-малък шанс от забременяване и до силен временен мъжки стерилитет. Това е процент висок почти колкото този на презервативите. Проблемът с този метод е, че все още дава твърде много странични ефекти. Освен това – ако се злоупотребява с него и се приеме в твърде високи дози, той може да е смъртоносен.

Все пак учените са мнение, че формулата може да се изглади и след време метода да стане масово употребяван, превръщайки се първия ефикасен „анти-бебе“ медикамент.