frida.bg
Инициативата е напълно безплатна, изисква се само регистрация на сайта на 5kmrun.

Работите с часове на компютър? Предпазете очите си!

Все повече професии изискват от нас да работим с часове пред на компютър. Ако и вашата работа изисква от вас да работите от компютър може би забелязвате, че очите ви са зачервени, уморени и изсушени в края на деня. Очите ни наистина се изтощават от постоянното взиране в екрана и поемането на огромно количество дразнители и информация. А синята светлина, която монитора излъчва постоянно, има силно негативно влияние върху зрението ни. Според учените синята светлина е наистина обезпокоителна, защото тя не се филтрира от окото и попада директно в зеницата. Когато работата ни е свързана с компютър, ние прекарваме часове, взирайки се в монитора, а това сериозно уврежда очите ни. Но какво можем да направим, за да предпазим зрението си?

Задължително – очила за работа с компютър

Точно както носим очила, когато навън слънцето е много силно, трябва да носим очила, когато работим с часове пред компютъра. Не е нужно да имате проблем с очите, за да ги предпазвате от влиянието на светлината от монитора. Превенцията е най-доброто лекарство!

Правете почивки

На всеки 15-20 минути правете почивка на зрението си като отместите поглед настрани за 2-3 минути. Това ще подейства като кратка релаксация за зрението ви. Можете да поставите саксия със зелено растение близо до лаптопа или компютъра ви. Зеленият цвят допълнително ще отпусне напрежението от очите ви.

Дланополагане

Йогистките упражнения за очи наистина могат да ободрят очите ви, да ги успокоят и да стимулират циркулацията на воднистата течност в окото. Опитайте да разтриете дланите една в друга и след това да ги поставите длани върху клепачите без излишен натиск. Останете така за няколко минути. Повторете 3 пъти.

Бърз фитнес за очите

Можете също така да опитате едно по-активно упражнение, което ще тренира очите така, както тренираме всеки друг мускул. Разтворете ръцете широко, свийте пръсти и повдигнете палци нагоре. Главата е центрирана напред. Опитайте да погледнете последователно към единия и другия палец, но без да местите главата, а единствено очите. Направете между 10-20 повторения.

Прочетете още:

Как синята светлина от смартоните вреди на очите ви?