frida.bg

Как са изглеждали жените преди 9000 години?

Последният път, когато някой е погледнал лицето на това момиче, носещо името Даун е било преди повече от 9000 години. Сега обаче лицето на младата жена може отново да се види, след като учени реконструираха лицето ѝ, за да покажат как са изглеждали хората и жените конкретно през мезолита, около 7000 г. пр.н.е. Мезолитът е период от човешката история, който може да бъде условно разделен на Ранен и Късен мезолит, които се простират времево съответно от  9000г.  до около 7 000 г. – 6 500 г. пр.н.е. и около  7 000 г. – 6 500 г. до около 5 500 г. 4 500 г. пр.н.е.

Според експертите, които изучават промените в човешките черти и еволюцията на телата ни, човечеството в онези години е притежавало далеч повече „мъжки черти“, отколкото днес. Това се е отнасяло както за мъжете, така и за жените, които също са били далеч по-мъжествени от дамите през 2018 г. Това е напълно нормално, имайки предвид тежките условия на живот, негостоприемната среда и острата нужда от физическа сила в ежедневието.

Смята се, че Даун е била на възраст между 15 и 18 години, когато е починала. Момичето има много уникални и специфични, не особено женски в класическия смисъл на думата, черти и особености на черепа. Това обясни шведският археолог и скулптор Оскар Нилсон, който е човекът, създал и разработил научния проект. В миналото скулпторът е успял да създаде автентични възстановки на други древни хора. Чрез зашеметяващи си лицеви и телесни реконструкции, включително на 11-годишно Атинянско момиче на име Миртис, Оскар Нилсон иска да покаже на обществеността как са изглеждали нашите предци и как средата и начина им на живот са повлияли на техните черти.

Но, за разлика от Миртис, чието лице далеч повече се доближаваше до тези на модерното човечество, някои от особеностите, чертите и характеристиките на Даун са поразително различни от тези, които се срещат днес.

„След като възстановихме много жени и мъже от Каменната ера, някои черти на лицето изглежда са изчезнали или са се „изгладили“ с течение на времето“ – казва Нилсон.

„Като цяло всички изглеждаме по-малко „мъжки“ в смисъла на думата от Каменната ера – и мъжете, и жените“

Невероятната нова лицева реконструкция бе открита в Атина от екип от изследователи от Атинския университет.Някои зрители и посетители отбелязаха, че Даун сякаш не изглежда много щастлива, което е разбираемо, имайки предвид грубия и често брутален живот, който е водила, борейки се за оцеляване. Тя има силно изпъкнала челюст. Вероятната причина, която се крие зад ази особеност е честото дъвчене на животинска кожа с цел тя да се превърне в по-мека и лесна за обработка – обичайна практика сред хората от онази ера. А с тази практика и особеност идва и усещането за навъсено и мрачно изражение.

Запитан защо изглежда толкова ядосана, професорът по ортодонтия Манолис Папагрикоракис, който е създал силиконова реконструкция на лицето на Даун от специфичен плесен се шегува, че „Не е било възможно за нея да не се ядосва през тази епоха“. Много е вероятно е Даун да е била анемична и може би е страдала от скорбут, отбелязват изследователите, които се съмняват жената да е имала достъп до нужната, пълноценна и адекватна диета. Доказателствата сочат също така проблеми със ставите, основно тазобедрените стави, което може да е затруднило движението ѝ и може да е допринесло за нейната смърт.

Анализът на костите и зъбите й е помогнал на изследователите да определят колко е възрастна е била жената, когато е починала, като доказателствата сочат, че тя е била на възраст между 15 и 18 години.

За да реконструира лицето, екипът започнал да събира данни за него, чрез сканиране на черепа, а впоследствие той се изгражда на практика, използвайки 3D принтер. След това те отбелязали ключовите места на „възстановения“ череп, за да покажат колко плътна е била плътта на различни места от него. Следващата стъпка е добавяне на материал, който симулиране наличието мускулите, а впоследствие финално се добавят кожата и очите.

Получената фигура изглежда сурова в природата и донякъде мъжествена, която екипът предполага, че е вероятно обща черта за времето

Екипът също добавя тъмна черна коса и доизгражда торса на праисторическата жена, за да изглежда проектът завършен и да позволява гледането от всички ъгли.

Открита в пещера през 1993 г., момичето е наречено Даун или Avgi (от гръцки изгрев, зора), защото е живяла по време на това, което се смята за зората на цивилизацията, и което според учените дават началния тласък на развитието на човечеството. Пещерата Теопетра в района на Тесалия е била за първи път обитавана преди 100 000 години, според Министерството на културата на Гърция. В нея са открити каменни инструменти от палеолита, мезолита и неолита, както и керамика от неолита.

Проектът на лицевата възстановка на Даун е изложен в Музея на Акропола в Атина

Макар да съществуват мнения, че подобни възстановки не бива да се превръщат в зрелище, ние сме на мнение, че подобни научни изследвания трябва да достигат масовата публика и да не се капсулират в научните среди, за да може, дори по-незапознатите с темата хора да научат повече за живота на нашите предци, който в крайна сметка е бил определящ за начина, по който те са изглеждали, както нашият живот е определящо за нашите черти и промените, които се случват с лицата и телата ни.