frida.bg

5 изненадващи ползи за здравето от следобедната дрямка

Доспива ли ви се следобед? Според нови изследвания следобедната дрямка притежава неоспорими ползи за здравето ни и трябва да поспиваме всеки път, когато имаме възможност. Винаги трябва да се вслушваме в сигналите на тялото ни и ако то наистина подава такива, че има нужда от сън, няма нищо лошо да направим една бърза „испанска сиеста”, защото…

Следобедната дрямка…
…  успокоява нервната система

Изследване, проведено в Пенсилвания доказва, че кратката дрямка между 30 и 45 минути през деня може да намали стресовите хормони в тялото ни и да ни успокои особено след стресиращо събитие. Ако чувствате, че сте напрегнати опитайте да намерите време за малко сън през деня и изпробвайте дали това откритие работи и за вас!

… намалява кръвното налягане

Изследване, публикувано наскоро, доказва, че кратката дрямка през деня се свързва с редуциране на кардиоваскуларния стрес и понижаване на кръвното налягане. Може би лекарите трябва по-често да препоръчват по една испанска сиеста на пациентите си дневно.

… подобрява паметта

Според учените кратката дрямка между 20 и 30 минути може значително да увеличи капацитета на мозъка ни да запомня и складира информация. Ако имате нужда от това да бъдете по-фокусирани и да запомняте повече информация поспете 20 минути. По-ефективно е и от чаша кафе!

… увеличава креативността

Дрямката следобед може да ни помогне да се справим с творческата криза или типичното „забиване”, в което сякаш мозъкът ни блокира и не можем да извадим от него нищо креативно. Е, мозъкът ни обича да поспива, тъй като така се възстановява. Ако имате нужда от творчески „шот“, просто поспете половин час!

… подобрява настроението

Ако имате един от „онези” дни, в които просто не сте в настроение и … всичко върви сякаш с краката нагоре… Е, поспете следобед. Със сигурност ще се успокоите и остатъкът от деня ще мине по-добре. Просто защото сънят ще ви помогне малко повече да смените перспективата и да подобрите настроението си!