frida.bg

Хронично възпаление: кои са храните, които трябва да избягваме

Все по-често започва да се говори за т.н. хронично възпаление на тялото и това не е случайно. То е свързано с много съвременни заболявания – от затлъстяване и хронична умора до сърдечни проблеми и рак. За разлика от острото възпаление, което има ясно изразени и силни симптоми (например възпаление на дихателните пътища или инфекция), хроничното възпаление е процес, който може да продължи с месеци или дори с години, без за това да има ясно изразени симптоми. То тихо се спотаява в тялото ни и се развива, а имунната система е в постоянна „защитна позиция“. В резултат на това тя непрекъснато освобождава поток от вредни химикали, които започват да разболяват нашите клетки.

Има много фактори, които съдействат за това възпалителните процеси в тялото ни да се развиват. От замърсяването на околната среда до хроничния стрес, но най-вече, нашата диета. Знаем, че т.н. „фаст фууд“, както и трансмазнините в храната са изключително вредни и причиняват възпаление. Но все още голяма част от храните, които най-много ни възпаляват присъстват в менюто ни всеки ден. Време е да започнем съзнателно да ги избягваме, за да бъдем здрави!

Захарни изделия

Sweet

Когато консумираме прекалено много храни, съдържащи захар, се натрупва прекомерно количество глюкоза в тялото ни, а това драстично увеличава възпалителните процеси в тялото ни. Захарта също така потиска дейността на белите кръвни телца, чиято задача е да неутрализират микробите. Това е изразява в потискане на имунната система, а както знаем слабата имунна защита не може да предпази тялото ни от инфекции и вируси.

Пържени картофки

Fries

Ако ве още похапвате пържени картофки, бъдете внимателни! Според нови проучвания хората, които редовно консумират пържена храна, показват значително повишен коефициент на възпаление в тялото, т.н. С-реактивния протеин. Пържената храна, заедно с т.н. фаст фууд, задръства артериите ни и създава среда за развитие на сериозни възпалителни процеси.

Млечни продукти

Galanthus: Milk Flower

Макар млечните продукти да са полезни в умерени количества, не трябва да забравяме, че те съдържат голямо количество животински мазнини, които се натрупват в тялото и предизвикват възпаление. Това е силно изразено при хората, които имат алергична реакция към лактозата (млечния протеин), но същия ефект, макар и в по-малки количества, се получава при всеки човек, който набляга на млечните продукти в диетата си. Ако чувствате стомаха си подут след няколко парченца кашкавал, може би трябва да намалите консумацията на млечни продукти.

Алкохол

Wine

Макар чаша вино на ден да звучи съвсем безобидно, благодарение на антиоксидантите, които съдържа (и които се борят с възпалителните процеси!), когато прекалим с чашките това води до обратния ефект. Бъдете особено внимателни с алкохолните напитки, които не могат да се похвалят с антиоксидантно присъствие. Алкохолът ни замайва, само защото интоксикира тялото ни. А имаме ли нужда от това?

Снимки: flickr