frida.bg

Лилавите храни – в тон с цвета на 2018

Лилавите храни – в тон с цвета на 2018

2018 е годината на лилавото и виолетовото. Според Pantone Color Institute тази цветова гама ще настрои аурата ни към осъзнато възприемане на променящия се свят около нас. Енергията, която излъчват лилаво-виолетовите цветове ще пречисти мислите и чувствата, и ще вдъхнови всички начинания.

Освен в облеклото, грима и интериора, цветът на годината ще бъде моден тренд и в кулинарията. Още повече че веществата, които придават на лилавите храни тези приказни багри са и много полезни за здравето. Вече сме ви разказвали за някои от тях тук и тук. Ето и още няколко предложения:

 

Лилавите храни: Карфиол

Лилавите храни

Този ярък зеленчук започна да се появява по пазарите и магазините преди десетина години и става все по-популярен напоследък. Когато го видят за пръв път, много хора не вярват, че цветът му е естествен и се питат откъде идва?

Отговорът е, че лилавите тонове на карфиола, които варират от по-бледи до изключително наситени се дължат на антиоксиданта антоцианин. Колкото по-силен е лилавият цвят, толкова по-високо е съдържанието му в зеленчука.

На вкус лилавият карфиол прилича на белия, като в него се усещат леко сладки орехови нюанси. Той запазва цвета си след топлинна обработка и е интересен акцент на масата под формата на гарнитура или основна съставка.

Може да се готви по същия начин, като по-разпространения си роднина – печен, задушен, паниран, в супа и ризото. От него могат да се приготвят и различни салати, а добавен в смутита ги прави приятно кремообразни и силно витаминозни.

 

Лилавите храни: Цвекло

Лилавите храни

Една от любимите ни суперхрани! Култивирано още от древните римляни, то е използвано през Средновековието освен като храна и като оцветител, и като лекарство. Препоръчвало се е при заболявания на стомаха и кръвта, а също и против лош дъх.

Цвеклото е един от най-богатите естествени източници на фолиева киселина и манган. Веществото, което му дава яркия пурпурен цвят е бетанин. Той допринася за усвояването и разграждането на растителните и животински протеини и участва в образуването на холин в организма, което подобрява работата на чернодробните клетки.

Бетанинът увеличава здравината на капилярите и нормализира кръвното налягане, намалявайки риска от инфаркт. Има и антиканцерогенни, и антирадиационни свойства, и е средство за профилактика срещу онкологични заболявания.

Освен като идеална храна за детоксикиращи диети и за спортисти цвеклото може да ни е полезно и по по-нестандартни начини.

То представлява едно от най-добрите средства за борба със сърбяща и белеща се кожа по главата. Сварете нярязана глава цвекло във вода колкото да го покрие и масажирайте скалпа с получената концентрирана течност. Може също да смесите сок от цвекло, оцет и сок от джинджифил и да нанесете в корените на косата. Оставете да престои 20 минути и изплакнете.

 

Лилавите храни: Лук

Лилавият лук има приятен сладък вкус и дава на храната свеж аромат и прекрасен виолетово-лилав цвят ако го консумирате суров. За съжаление той загубва цвета си при готвене, но не и вкуса и полезните си свойства. Всъщност той дори се оказва с повече ползи за здравето от белите си и жълти роднини.

Лилавият лук е с по-високо съдържание на флавоноиди и фибри в сравнение с другите видове. За цвета му е отговорен отново антоцианина. Друг полезен фитохимикал в лилавия лук е кверцетина – също с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Серните съединения пък, на които дължи миризмата си, според някои изследвания намаляват риска от развитие на рак.

Примамливият му вид и аромат, както и съдържащите се в него етерични масла и органични киселини увеличават апетита и отделането на стомашни сокове. Редовната му консумация съдейства за усвояването на хранителните вещества и подобрява общия тонус.

Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт като спомага за премахването на лошия холестерол от организма и запазването на добрия. През сезона на гриповете и настинките той е и идеално средство против хремата и кашлицата.

 

Лилавите храни: Черница

Един плод в модерната гама за 2018, колкото вкусен, толкова и полезен.

Според древна вавилонска легенда, станала основа за една от Метаморфозите на Овидий, пурпурният цвят на черниците се дължи на трагичната смърт на любовниците Пирам и Тисбе, чиято кръв опръскала белите плодове. Всъщност тук пак е намесен антоцианина.
100 грама черници съдържат 44% от необходимия дневен прием на витамин C и 14% на желязо, както и букет от витамини и минерали.

Те не са много популярни, макар че с тях се приготвят невероятно ароматни и колоритни пайове и сладкиши. Страхотна идея е да ги добавите в блендера към сместа за сладоледа или палачинките, които после да гарнирате и с цели плодове.

Ако обичате смутита, пробвайте черници с кисело мляко, ароматизирано с ванилия и кокосово масло, и подсладено с мед.
Сложете черници и следващия път, когато си правите домашно мюсли, гранола или зърнени барчета. Вкусът им се комбинира идеално с канела и ядки.

 

Лилавите храни: Ориз

Настъпи часът – или годината – на екзотичната лилава разновидност на ориза. Тя е много разпространена в Индонезия и Тайланд, а в индийския щат Манипур на най-големите празници се сервира под формата на различни десерти.

В Древен Китай толкова са го почитали, че само на императора е било разрешено да го яде и са го наричали „забранен ориз“.

Лилавият, почти черен ориз е източник на желязо, витамин Е и съдържа повече антиоксиданти, отколкото боровинките. В най-външния му тъмен слой има най-голямото количество антоцианини от всички храни.

Зърната са богати на фибри колкото тези на кафявия ориз и имат подобен мек орехов вкус. От тях можете да правите каши, закуски и десерти, традиционна китайска лилава оризова торта, хляб и юфка.

Ето един лесен начин да го приготвите като изискана лилава гарнитура:

Първо го изплакнете три или четири пъти в хладка вода. Сложете да заври 2 чаши вода за всяка чаша ориз и добавете вътре малко мазнина и щипка сол. Може да се приготви със зехтин или масло, а особено приятен и интересен сладък вкус ще му придадат кокосовото масло или кокосовата вода.

Изсипете измития ориз във врящата вода, покрийте съда и го оставете да къкри, докато поеме цялата течност (около 20 минути). Махнете от котлона и го оставете да престои покрит 5 минути, преди да го сервирате.