frida.bg
През юли 1948 г. Перон създава фондация "Социално подпомагане" на името на Мария Ева Дуарте

3 йога асани, с които ще засилим метаболизма си

Йога ни предлага разнообразие от асани, но също така тя съчетава изграждане на сила, гъвкавост, мобилност и издръжливост в цялото тяло. С йога можем да отслабнем, но и да релаксираме нервната си система и да се освободим от стреса. Някои от йога упражненията обаче имат изключително силен ефект върху засилването на метаболизма ни. Добавете ги в края на своята тренировка или йога практика за максимален резултат. Как точно тези йога позиции или асани повлияват метаболизма ни и как да ги направим?

Опитайте…

Войн III

IMG_6277©ChristineHewitt_YogicPhotos

Войн III, или вирабхадрасана III, заздравява мускулите по целите крака, глезените, раменете, ръцете и гърба. В същото време тя тонизира и корема. Тази позиция засилва баланса на тялото и подобрява стойката. Като цяло всички войни в йога (I, II, II) работят за засилване на мускулатурата на цялото тяло, засилват телесната температура, заздравяват краката и усилват метаболизма.

Как да я направим?

Застанете в поза „планина“ в началото на постелката. Стъпалата са прибрани на ширината на тазобедрените стави, пръстите сочат право напред. Бедрата са стегнати, коремът е прибран навътре. Поставете ръцете си в намасте пред гърдите, поемете въздух и бавно повдигнете десния крак и го изтеглете назад като в същото време наведете горната част на тялото напред. Опитайте да стегнете бедрата едно към друго, както и да активирате мускулите на корема. Погледа е насочен напред към една неподвижна точка. Запазете баланс и задръжте няколко вдишвания и издишвания, след което се върнете в предишната позиция. Повторете и с другия крак.

Раменна стойка

halasana - arado

Раменната стойка, или сарвангасана, е една от йога позициите, които по принцип се изпълняват в края на йога практиката. При нея има леко притискане на брадичката към ключиците. Смята се, че по този начин раменната стойка стимулира щитовидната жлеза и по този начин засилва метаболитните процеси и уравновесява хормоналните нива.

Как да я направим?

Легнете по гръб и изпънете бедрата си нагоре към тавана под прав с тялото. Поемете въздух и с издишване стегнете корема и изтласкайте леко бедрата нагоре. Поставете ръцете на кръста за подкрепа. Тежестта трябва да пада само върху раменете. Бъдете внимателни за поява на болка и неприятни усещания в областта на врата. Ако такива се появят бавно излезте от позата. Задръжте няколко вдишвания и бавно спуснете прешлен по прешлен и бедрата към постелката. Останете в легнала позиция за няколко вдишвания и издишвания.

Рало

IMG_2796©ChristineHewitt_YogicPhotos

От сарвангасана (раменна стойка) можете бавно да спуснете стъпалата зад главата и да направите рало или халасана. При нея натискът върху щитовидната жлеза е още по-интензивен, а оттук и ефектът върху метаболизма. Рало заздравява мускулите на корема като в същото време мускулите по бедрата и гърба се разтягат. Позата има отпускащо действие върху нервната система.

Снимки: flickr