frida.bg

За пръв път в историята клонираха маймуна

Китайски учени за пръв път клонираха маймуни, съобщава National Geographic. Новината е една от най-големите в историята на генното инженерство. Това са първите маймуни клонирани в света (официално) и още едно практическо доказателство, че технологията може да се използва и за хора.

Клонирането е извършено в лабораториите на Института по неврология към Китайската академия на науките. От института твърдят, че са успели да преминат и последните технологични бариери, пречещи на клонирането на хора. Технологията, чрез която се е случило това, е подобна, но усъвършенствана, на тази, благодарение на която беше клониране овцата Доли през 90-те години на миналия век.

Става въпрос за две маймуни макаци, наречени Жонг Жонг и Хуа Хуа. Първото бебе е родено преди осем, а второто преди шест, седмици. Въпреки това – те са абсолютно идентични индивиди. Клонирането се е осъществило чрез заменя ядрото на яйцеклетката с това на друга, специално селектирана, клетка. По този начин се прехвърля и желаното ДНК.

Китайските учени открито говорят, че са способни да направят абсолютно същото и с човешки същества. Все пак те защитават творението си, споменавайки, че са осъществили експеримента с маймуните, за да помогнат на човешкото здраве.

За пръв път клониране на животно се осъществява през 1996 г. в Шотландия. Това е световноизвестната овца Доли. От тогава учените са успели да повторят процеса с най-различни животни, но никога с толкова сложни същества като примати. Китайските учени обаче изясняват, че все още не могат да правят клонинг на възрастен индивид, а единствено на ембрион. Това означава, че не са способни да вземат ДНК от вече зряла маймуна и да направят същата. По въпроса обаче се работи усилено.

Етично ли е?

Технически това не са първите клонирани маймуни в света. През 1999 г. учени успяват да разделят ембрион на макак, правейки изкуствено близнаци. Други изследвания са успявали да клонират изкуствено клетки. Сегашният случай обаче е първият, в който има клонирани ембриони, които се раждат и развиват в зрели индивиди.

Всъщност, постижението може да се окаже много важно за медицината. Благодарение на него учените ще са способни да създават напълни идентични индивиди, при това от специално селектирани и избрани поколения. Това в бъдеще може да помогне много при експерименти и изследвания от биологично и медицинско естество. Освен това новината е голяма, защото категорично доказва, че клониране с подобна технология би могло да се осъществи и с други примати, включително хора.

Все пак, технологията още не е достатъчно напреднала. Клонирането отнема изключително много време, усилия и финанси. От 21 опита за клониране – тези две маймунки са единствените успешно родили се. Преди това пък е било необходимо да се оплодят над 127 яйцеклетки. Според учените: „Това е само една стъпка“, но голяма. Изследователите изрично твърдят, че нямат намерение да клонират хора.

Но дори да имаха – дали щяха да кажат? Историята говори, че най-бруталните медицински експерименти като мъчения, убийства, вивисекция и други – винаги са били извършвани в пълна секретност. Творения на гениални злодеи като доктор Йозеф Менгеле и Широ Ишии, са били оправдавани с думите: „Правим го за благото на човечеството“. Клонирането на човешки същества е изключително сериозно и важен морален казус. Ако той не бъде дълго и широко обсъден, вече сме гледали достатъчно дистопични фантастики, за да сме пределно наясно какво следва.