frida.bg

Четенето на глас е полезно за паметта

Книгите са онова за мозъка, което е фитнеса за тялото“. Тези мъдри слова на безсмъртния сър Тери Пратчет казват всичко. Обичаме да четем и то не, за да се правим на умни, а защото ни носи огромно удоволствие и ползи. Затова и всеки път, когато излезе научно изследване за ползите от четенето, макар да не казваме нищо ново, се възползваме от шанса да прокламираме колко cool нещо всъщност е то.

Наскоро излезе поредното проучване, което категорично доказва ползите от четенето на глас върху мозъка ни, съобщава The Verge. Проучването е публикувано в престижния американски журнал “Memory”. То изтъква предимствата на това да четем на глас, когато трябва да учим или запомним нещо.

Много хора вярват на предразсъдъка, че четенето на глас е само за деца и единственото, което прави, е да забави ученето и запомнянето. Факт е, че четейки наум го правим многократно по-бързо. Оказва се обаче, че ако го произнасяме думите на глас, всъщност може да спестим усилия и време, защото така запомняме по-ефикасно.

На глас или наум?

За изследването учени са записали 75 студенти да четат текст от 160 думи на глас. Две  седмици по-късно те разделили същите тези студенти на групи и ги накарали да запомнят 80 от тези думи по различни методи. Те били: слушане на запис от собственото им четене, слушането на записа от четенето на някой друг, нов прочит на глас и прочит наум. Веднага след това на студентите са им показвани дума, за които трябвало да отговорят дали са присъствали в текста.

Резултатите били красноречиви – най-много студенти минали успешно теста, били онези, които отново прочели текста на глас – 77% от всички. Като ефективност те били последвани от групата, която слушала записи от първото четене, а най-лошо се справила онази група, която просто прочела текста наум.

Оказва се, че мозъкът помни много по-добре, когато са комбинирани два фактора – слушане и говорене. Четенето на глас активира повече и различни центове в мозъка и ни прави по-ангажирани в самото възпроизвеждане, от колкото обикновеното четене наум.

Затова и учените съветват – винаги, когато имате възможност, да учите и запомняте, четейки на глас. Този метод включва допълнителни сетива и процеси в мозъка.