frida.bg

Изследване: храната „свободна от глутен“ не е полезна

Всеизвестен феномен е световната мания по „био“, „еко“ и „веган“ храна. За съжаление – обикновено става въпрос за маркетингов трик, който цели да продава неразличима от обикновена храна, само че в пъти по-скъпа. В последните години глутенът беше нарочен като световно зло, отговорно за смъртта и болежките на милиони хора. Веднага по магазините тръгнаха скъпи продукти, изтъквайки не вкусовите си и хранителни качества, а липсата на глутен в състава си. Разбира се, изведнъж огромен брой хора се оказаха „алергични“ и решиха да „променят живота си“, спирайки да консумират „отровното“ вещество. Но дали тази паника за глутена е основателна?

Според изследване, публикувано в реномирания британски научен журнал Journal of Human Nutrition and Dietetics – категорично не, съобщава Independent. Докладът сравнява съдържанието на хранителни вещества на обикновените храни и на техните еквиваленти, които са изчистени от глутен. Според учените обаче – отсъствието на глутен в храните не е задължително полезно за нашето здраве.

Експертите са на мнение, че “gluten-free” храните не са по-здравословни алтернативи. Според тях – това даже може да се окаже опасно за здравето. За онези хора, които страдат от специални медицински състояния (като целиакия), които изрично не бива да консумират глутен, подобни храни са задължителни. Тези случаи обаче са изключително малък процент от населението.

Мил или реалност

За обикновените хора обаче не е така. Според последните медицински проучвания – няма научна причина, поради която глутенът да се избягва напълно. Изследователите смятат, че за здравословната храна, която се предлага с етикет „свободна от глутен“, липсва индикации да е наистина по-здравословна от обикновената.

Дори напротив – храните, които твърдят, че не съдържат глутен, вместо него имат повече наситени мазнини, захар и сол. В същото време – съдържат по-малко белтъчени и фибри. Тоест – тези храни може да нямат глутен, но в същото време в тях липсват и най-полезните съставки за сметка на онези, които са вредни за организма ни. Освен това – продуктите без глутен са средно 159% по-скъпи от онези, които се опитват да заместят.

Експертите предупреждават, че избягвайки глутена, ако нямате изрична нужда от това, може да увеличи рисковете от сърдечно-съдови заболявания. И все пак ако искате да ограничите приема му – консумирайте храни, които естествено нямат глутен, а не такива, от които той е изкуствено премахнат.