frida.bg

Аюрведичното чудо шатавари: безценен дар за женското здраве

Шатавари, или индийската билка от семейство аsparagus racemosus, се ползва от векове в аюрведа за лечение на различни женски неразположения, най-вече проблеми с репродуктивната система. В превод от санскрит „шатавари“ означава „тази, която има сто съпрузи“, а според индийското вярване билката наистина увеличава сексуалността при жените, както и репродуктивните способности.

Отвъд преданията и легендите, билката има доказани ползи за женското здраве днес, на които можем да се опрем в избора си да се доверим на природната медицина. Тя представлява бледо жълт прах, който се получава в следствие от смилането на корена на растението. С леко сладко-горчив вкус, аюрведичната билка може да се пие добавена в прясно мляко или топла вода.

Как точно шатавари може да подпомогне женското здраве?
Увеличава фертилността при жените

Аюрведичната билка стимулира плодовитостта на жените. Това е и най-известното качество на шатавари, от където произхожда и името й – „жената със сто съпрузи“. Според индийските предания ако една жена редовно пие шатавари тя наистина ще има способността и енергията да се ожени за много съпрузи. Това става благодарение на действието на билката нато натурален „фитоестроген“. Билката увеличава женското либидо, намалява възпалителните процеси в репродуктивните органи, стимулира овулацията и фертилността.

Регулира менструалния цикъл

С тази аюрведична билка можем да върнем баланса в менструалния си цикъл. Да успокоим симптомите на дисменорея (болезнена менструация) или менофафия (обилно кървене). Също така с помощта на шатавари можем да направим месечния си цикъл редовен и да облекчим предменструалните симптоми като крампи, главоболие и раздразнение.

Увеличава кърмата

Шатавари е билка, която се препоръчва при кърмещи жени, защото увеличава количеството на кърмата. Билката увеличава производството на хормона пролактин, който увеличава количеството на кърмата почти 3 пъти, според нови проучвания. Всичко това, без никакви странични ефекти, което превръща билката в чудесен помощник на жените.

Редуцира стреса и дава енергия

Шатавари действително ще успокои нервната ви система и ще редуцира секрецията на стресови хормони като кортизол. В същото време индийската билка ще увеличи енергията и издръжливостта ви и ще ви помогне да се справите с чувството на умора, отпадналост и депресия.

Снимка на корицата: flickr