frida.bg
уверени

Можем ли наистина да се (само)научим да бъдем уверени в себе си

Достатъчно ли сте уверени в себе си? Може би ще отговорите с „от време на време“ или „не винаги“ и това е напълно в реда на нещата. Самоувереността не е нещо, с което се раждаме. Тя е качество, което може би сме  имали късмета да научим още в детска възраст. Или не. За повечето от нас въпросът със самооценката и увереността стои на дневен ред и във вече зрелия живот.

Ако от време на време се чувстваме като „уплашено момиченце, което просто иска да се скрие под одеалото и да се събуди, след като всичко е отминало“ – то явно все още не сте осъзнали силата си и уверенотта ни все още не е стабилна. Но нашата сила е в нас и чака да бъде намерена, разбрана, използвана.

Понякога ще сме уверени, друг път – не

Всъщност самоувереността не е нещо константно. Напълно нормално е тя да варира, особено при нас жените в зависимост от месечния ни цикъл и нивата на хормоните. Увереността изисква работа и надскачане на възможностите ни всеки ден. Ако всеки ден пускаме по жълтица в торбата на увереността си, тя ще натежи. А щом усещаме тежи, ще знаем – тя е там! И ще черпим нови позитиви на нейн гръб.

Заобиколете се с уверени в себе си хора

Факт е, че с какъвто се събереш, такъв ставаш! Ако приятелите ви са предимно неуверени в себе си хора (сигурни сме, че те са прекрасни!), но няма как от тях да научите новото качество „увереност“. Освен това ако  се обградите с хора, които излъчват увереност в себе си е много по-лесно за вас да „прихванете“ този маниер. Увереността е начин на живеене в света, който научаваме и затвърждаваме с практиката. Уверените хора, също така, са по-позитивни, емпатични и със сигурност ще ви поажат, че виждат силните ви страни. А точно от това имаме нужда, особено когато сме в момент, в който … не вярваме особено в себе си.

Попитайте най-близките си хора какво ценят у вас

Да потърсим позитивна обратна връзка е начин да натрупаме точки в полза на нашата собствена увереност. Може би един ще харесва нашата лоялност, друг – чувството ни за хумор, трети – това, че обичаме киното. Важното тук е да отбележим хубавите неща в себе си, които другите забелязват. И с който трябва да се гордеем! Освен това да градим връзките си на база на позитивните обратни връзки се превръща в голямо богатство, което ще ни подхранва в бъдеще. Не забравяйте и вие да пускате по жълтица в торбата на увереността на хората около вас – безценно е!