frida.bg
уморени

Какво да правим, когато се чувстваме тотално уморени на работа

Всеки от нас има дни като този – уморени сме и едва държим очите си отворени, а имаме да вършим 100 задачи, от които нито една не търпи отлагане. Клепачите ни упорито се предават на тежестта на гравитацията, а телефонът ни внезапно прозвънява, за да ни събуди от унеса и да ни напомни, че сме в офиса. И мъдране няма.

Може би просто не се наспиваме напоследък или сънят не ни достига дори и в големи количества. Или работата, която вършим съвсем не ни ентусиазира, а напротив – кара мозъчните ни клетки да заспиват зимен сън. Със сигурност ситуацията изисква спешни мерки. Ниските енергийни нива в средата на януари не са нещо необичайно.

Факт е, че слънце няма, небето е сиво от седмици, а студът ни кара да копнеем да се скрием под одеалото и да се събудим напролет. Вместо да подпираме натежалата си глава с лакет и да се преструваме на концентрирани, нека опитаме наистина да размърдала енергията в тялото си и да се събудим!

Стресирайте се

Сещате ли се за онази аларма, която гръмваше в ушите ви рязко и бързо скачахте на крака? Когато положението е наистина тежко – да се има предвид „пред тотално заспиване” – малка доза стрес може да ни събуди на секундата и да задейства продуктивността ни моментално. Наплискайте лицето си със студена вода, съблечете се по тениска и излезте на терасата за 5 минути или направете стойка на глава – всяка необичайна и рязка промяна ще стресира организма ви, за да се адаптира към условията. А вие ще използвате внезапно освободената енергия, за да избутате работния ден и да отметнете всички задачи, които имате.

Смененете мястото

Е, не генерално, просто се преместете на друго бюро или в другия край на стаята. Промяната на мястото също ще се отрази добре на енергийните ви нива. Всичко различно и необичайно около вас, дори и лекият шум и присъствието на дразнители, например твърде шумни колеги, всъщност държат реакциите ви будни. И да, не ви позволяват да заспите!

Разтегнете се

Няколко разтягания ще засилят притока на кръв към различните части на тялото ви, включително и мозъка ви. Ако имате възможност посетете близката фитнес зала за една бърза тренировка на крос тренажора. Ако нямате такава опция, просто се разтегнете, направете няколко клека и раздвижете тялото си.

Хапнете нещо за енергия

Пропуснете каната кафе, с която се мотивирахте да станете от леглото сутринта. Заменете я с нещо наистина здравословно и даващо енергия. Мозъкът ни ще се събуди най-добре от комбинацията между глюкоза и мазнини, естествено от растителни източници. Например, хапнете един банан, няколко фурми или шепа ядки, за да „нахраните” мозъка си и да го мотивирате да остане в кондиция до края на деня!