frida.bg

Йога упражнения за стегнати и добре оформени гърди

Искате ли да стегнете и оформите своите гърди? Не е нужно да купувате скъпи „оформящи“ кремове, когато йога ни предлага лесни и ефективни упражнения за стягане на гърдите. Но не само. Тези упражнения (или асани) ще ви помогнат да отворите сърдечната си област, да разширите гръдния си кош и да стегнете мускулите, отговорни за „вирнатия“ вид на гърдите. Те също така ще ви накарат да се почувствате по-енергични и самоуверени!

Стегнете гърдите си с …
Войн II

Kai_Warrior Pose 2

Вирабхадрасана или позата войн ще разшири максимално гръдния ви кош, като в същото време заздрави всички мускули около него. Задръжте тази асана 3 минути и ще усетите ефекта!

Как да я направим?

Отворете широко краката си, паралелни стъпала. Завъртете едното стъпало, така че пръстите да сочат право напред и свойте коляното под прав ъгъл. Другото стъпало завъртете на 45 градуса или нека пръстите сочат леко навътре. Издължете ръцете в една линия в страни. Отпуснете раменете и задръжте целите ръце активни, сякаш ви издърпват в двете покоси. Дишайте плавно и равномерно, и фокусирайте погледа си в пръстите на дланта, изпъната над свитото коляно. Задръжте 3 минути и сменете посоките – повторете с другия крак.

Кобра

IMG_0808©ChristineHewitt_YogicPhotos

След това направете бхуджангасана или т.н. в йога асана кобра. Тя ще ви помогне да разширите белите си дробове, да подобрите стойката си, както и да стегнете ръцете. Още една полза от практикуването на тази асана е разтягането на коремните мускули.

Как да я направим?

Легнете по корем и поставете дланите си под раменете. Със следващото вдишване притиснете длани към пода и се повдигнете нагоре. Лактите могат да бъдат леко свити – по този начин ще заздравите и мускулите на гърба. Бавно издишайте и се върнете в предишната позиция. Можете да повторите още два пъти и след това направете детска поза (сядате назад върху стъпалата си, ръцете отпуснати отстрани на тялото ви), в която да разтегнете гръбначния стълб и да успокоите дъха си.

Лък

Dhanurasana (bow pose)

Джанурасана или позата лък ще ви помогне да стегнете и оформите своите гърди, докато в същото време заздравявате ръцете и мускулите по гърба!

Как да я направим?

Просто легнете на пода, както при предишната поза. Изтегнете ръце назад и свийте коленете. Захванете глезените, но внимавайте – не трябва да има болка в гърба или кръста. Поемете дълбоко въздух и с вдишване изтеглете стъпалата назад, така че гърдите да се отворят максимално. Задръжте едно вдишване и при издишване отпуснете. Отново направете детска поза, за да отпуснете напълно гръбначния стълб и кръста.

Снимки: flickr