frida.bg
зависимост

Любов или зависимост: как да разпознаем знаците?

„Знаеш, че си влюбен, когато не можеш да заспиш, защото реалността е по-хубава от сънищата ти.“

Доктор Сюс

Всички ние познаваме тази сладка омагьосваща динамика, която се случва в първите етапи на любовта. Тя буквално ни кара да вярваме в магии, феи и приказни създания, както и да виждаме света по съвсем различен начин. Хормоналният коктейл, който залива цялото ни същество ни прави замаяни, отнесени от вихъра и … леко надрусани с пеперудите на любовта.

Съвсем естествен процес е мозъкът ни да започва да намалява „дозата“, за да започнем малко по малко да „видим“ реалността такава, каквато е. Т.е. да се приземим и да видим другия по нов начин, да преминем в ново състояние на любовта. Но понякога това не се случва. Толкова сме погълнати от другия, че тази хормонална погълнатост води до емоционална зависимост.

Пристрастени към любовта и удоволствието? Всъщност, това е много по-често срещано, отколкото мислим. Как да разберем дали сме зависими от другия?

Спрели сте да поддържате близък контакт с роднините и приятелите си

Един от очевидните знаци, че сте твърде погълнати от другия е внезапното ви отдръпване от социалния ви кръг и семейството ви. Не ви се занимава да се виждате с приятелките си, както преди, защото искате да сте с Него. Пропускате семейните събирания, защото искате да сте с Него. И т.н. Някак стеснявате контактите си и започвате да общувате само с партньора си, а всички останали някак са спрели да са ви интересни.

Спрели сте да се занимавате с любими дейности, защото те „не допадат“ да другия

Отказването от любимите дейности и хобита просто, защото не допадат на другия или другия няма интерес към тях е сред знаците, че връзката ви отива към зависимост. Всеки от нас има нужда от глътка чист въздух и време без партньора. Ако спрете да отделяте време само за себе си и правите всичко с другия опастността от любовен колапс се увеличава с 100%.

Ревнувате го от приятелите и заниманията му

Да, ако вие сте спрели да общувате с приятелките си, защо той да го прави? Тук не става дума за заплаха от друга жена. А за желанието неговото внимание да е насочено само и единствено към вас. Ако приемате неговото излизане за „по бира“ с приятели като отхвърляне, което наранява чувствтата ви – много е вероятно да сте станали твърде зависими към партньора си.

Постоянно се тревожите дали ви обича

Един от знаците, които показват, че сте преминали от любов към зависимост от другия е постоянният въпрос на тревога в главата ви – той обича ли ме? Ако често му задавате този въпрос или се притеснявате дали ви обича или не – спрете да късате листенцата на въображемите си маргаритки. Просто вземете живота си в ръце и се погрижете за себе си. Време е да си зададете най-важният въпрос: „А аз обичам ли себе си?“