frida.bg
кариерно

Кариерно (само)ориентиране: задайте си правилните въпроси

Щеше да е много полезно ако всеки от нас имаше правилните ментори в правилното време, които да ни помогнат в криволиците на нашето кариерно израстване. Факт е, че ние се променяме изключително много и поне до 30-тата си година може да променим няколко пъти мнението си за това по кой професионален път искаме да вървим.

Когато си на 25 и току-що си защитил дипломната си работа, осъзнаваш, че едва сега предстоят най-важните (и не особено лесни) избори, които трябва да направиш. Но в същото време тази „важност“може да ни блокира, тъй като придаваме прекалено голямо значение на първите кариерни избори в живота си.

Малко са хората, които „от раз“ улучват професионалния път на мечтите си. Повечето от нас преминават през един, да кажем интересен, път на проби, грешки и откровено лутане, докато стигнем там. До мястото, в което най-сетне сме открили призванието си.

Как да се (само)ориентираме ако все още усещаме, че не сме на „правилното място“ в нашето кариерно развитие – оговорете си напълно откровено на тези 2 важни въпроса!

„Защо правиш това, което правиш?“

Няма значение дали сме на 20 и сме започнали първата си работа като бармани или сме назначени на изключително висока заплата в сектор, в който винаги сме искали да работим. Защо правим това, което правим? Няма нищо по-демотивиращо от това да работим нещо по грешните причини.

Например, ако сме приели една работа само защото заплатата е много добра или каузата като цяло ни допада, но не се чувстваме особено „в нещата“. И сякаш тя не е много за нас, бъдете наясно! Търсете, задавайте си този въпрос отново и отново докато единственият верен отговор не се появи. А той е – „защото не мога да си представя, че правя нещо друго!“

„Какво всъщност искаш да правиш?“

На моменти това може да бъде най-демотивиращият въпрос, който някой може да ви зададе. Особено когато нямате абсолютно никаква представа какво точно искате да правите с живота си. Добрата новина е, че в това няма нищо лошо. Ако не знаете какво искате да правите днес, това означава, че все още не сте разбрали. Просто и ясно.

Не притискайте и не осъждайте себе си, а просто оставете правилния отговор да се появи. Рано или късно той ще дойде като инсайт, като моментно хрумване, като идея. Отворете съзнанието си и когато правилният отговор дойде просто бъдете там, за да го чуете. Как да разпознаете правилното нещо? Със сигурност по вдъхновението, енергията и пеперудите в стомаха. Правилната идея ще бъде нещо като „любов от пръв поглед“, която няма да ви остави да заспите. Докато не я превърнете в реалност!