frida.bg
децата и връзките

Децата – катализатор на близост или криза в интимните отношения

Децата наистина са нашето бъдеще, а желанието да станем родители е закодирано в процеса на еволюцията. За сметка на това, щастието от родителството е относително понятие, което зависи от зрелостта на връзката между партньорите и от това колко реалистични са техните очаквания. Много двойки стават жертва на коварното схващане, че раждането на дете ще ги сплоти интимно и ще направи връзката им по-стабилна. Изследванията обаче доказват, че това е поредния упорит и заблуждаващ мит, разпространен най-вече сред младите и влюбените. Защото децата не се раждат за да изпълняват някакви наши желания или амбиции. Те изискват грижи, внимание и обич независимо от това дали ние сме в състояние да им ги дадем или не. А това е отговорност, която не всяка връзка е в състояние да понесе.

децата и връзките

Децата не просто променят отношенията между родителите – те ги задълбочават, усложняват и поставят пред нови, често непредвидими изпитания.

Да, да имаш деца е прекрасна, вълнуваща и естествена развръзка в живота ни, и повечето от нас се стремят един хубав ден да станат родители. Но щастието от продължението на рода си има цена, която може и трябва да бъде осмислена и планирана. В противен случай, раждането на дете може да бъде пагубно за незрялата връзка, а връзката от своя страна– опустошителна за детето!

За да изживеем пълноценно щастието от ролята си на родители, трябва да сме наясно с всички произтичащи от родителството промени, които ще настъпят в живота ни и да се пазим от залитане в грешната посока на лъжливите очаквания.

Едно от водещите в списъка с нереалистични очаквания, които могат да ни подлъжат към ненавременно създаване на семейство, е че детето ще реши всички проблеми във връзката и ще ни гарантира вечна обвързаност и любов с партньора.

децата и любовта

Да, децата наистина водят към вечна обвързаност между родителите, но колкото до любовта, меко казано – не сме толкова сигурни!

Доказан в психологическата практика факт, който се откроява със своята ирония, е че появата на деца в семейството намалява както степента на задоволство от връзката, така и вероятността от раздяла между партньорите.

Може да ви звучи странно, но с раждането на всяко следващо дете в семейството, опасността от криза в отношенията между всички негови членове на практика се увеличава. Защото всички замесени и най-вече родителите, се оказват в ситуация, измъкването от която става все по-трудно и болезнено.

Оказва се, че децата могат както да сплотят, така и да развалят отношенията между двама души ако те не са готови да споделят отговорностите на родителството.

Ефектът от раждане на дете в една връзка зависи от това какви отношенията са успели да създадат партньорите преди съзнателно или случайно да ги споходи чудото на зачатието и раждането.

Както всяка друга голяма отговорност, така и децата са предизвикателство. Преди да има смислено и устойчиво продължение, връзката между двама души се нуждае от стабилна основа, която вместо романтични представи за бъдещето да осигури фундамент от здравословна партньорска близост, готова да бъде подложена на изпитания.

Защото децата са изпитание за всяка връзка

Ако двама души се обичат, уважават и разбират, връзката им има шанс да стане по-смислена и целенасочена  с появата на дете. Но обратното твърдение е също толкова вярно.

Както твърдят психолозите, проблемите и липсата на адекватна комуникация между двамата само ще се задълбочат с появата на дете.

децата и умората

Още с първите симптоми на бременността, романтиката и задоволството от връзката отстъпват място на неразположението, хроничната умора и хормоналния дисбаланс. Вместо обичайният социален живот и развлечения, родителите постепенно, но сигурно започват своята абонаментна обвързаност с всякакъв род медицински заведения, аптеки и домашни помощници. Финансовият поток неизбежно се пренасочва в посока детето, а домът от любовно гнездо се превръща в своеобразен Дисниленд.

От тук нататък животът ще започне да се променя все по-осезаемо. Вместо тежестта на среднощния живот, образованието и кариерата, в живота на двойката удобно ще се настанят друг вид тежести, свързани с психологическите, финансовите и битовите условия за семейно оцеляване.

С идването на децата отношенията между партньорите се преобразяват от любовни в рутинни

Заедно с родителството, очаквайте коренна промяна не само в семейната динамика и стила на живот, но и в интимните отношения с партньора. Учените предупреждават, че при значителна част от младите семейства, с появата на деца задоволството от връзката намалява или изцяло бива заменена от рутината на ежедневието.

В най-честите случаи, жената влиза в ролята на майка и домакиня, бащата поема ролята на основен проводник на доходи в семейството, а двамата се превръщат от любовници в нещо като бизнес-партньори.

В ролята си на родители,  партньорите естествено променят и начина на общуване помежду си. Често тази промяна е свързана с формализиране на отношенията. В усилието си да поддържат домакинството и да следват логистиката около отглеждането на децата, отношенията все повече се свеждат до разменяне на списъци с покупки, разпределяне на задачи и разрешаване на всякакъв род проблеми, свързани с тези дейности.

В крайна сметка, заедно с интимността, секса и социалния живот на двойката, намалява и задоволството от самата връзка.

Подобна промяна в ролите и битовата динамика неминуемо води до промяна в идентичността на партньорите, и от любовници те се превръщат в родители.

Децата изместват центъра на внимание и вместо обърнати един към друг, двамата вече гледат в друга посока. Дали тази посока ще бъде една и съща за двамата, зависи от това колко силна е била връзката им преди да се появят децата.

децата