frida.bg

„Разбито сърце“ наистина може да ви погуби, твърдят учени

Колко пъти в живота си сте използвали изрази като „разбито сърце“, „скъса ми се сърцето“, „заболя ме сърцето“ и др. в контекст на любовни или лични загуби? Оказва се обаче, че тези приказки са абсолютно верни не само в метафоричен, но и в буквален смисъл.

Учени от Университета в Орхус са успели да докажат, че емоционални тревоги и травми наистина могат да причинят проблеми с ритъма на сърцето. Съответно – до сериозни сърдечно-съдови заболявания, които да доведат до трайни здравословни проблеми, съобщава авторитетното списание „Тайм“.

В интерес на научната истина ще споменем, че датското проучване е едно от многото, които категорично доказват връзката между емоционалното състояние и някои кардиологични болести. В медицинските среди отдавна се знае, че стресовата кардиомиопати например, е пряко свързана с негативните емоции. Затова и се нарича „синдром на разбитото сърце“. Интересно е, че над 90% от този синдром страдат жени. Проблемът въобще не е за подценяване, защото в тежките си форми той води до остра сърдечна недостатъчност.

Или казано с прости думи – болката от загубата или смъртта на близък човек буквално може да ви убие

По-различното в конкретното изследване е, че то набляга върху връзката между емоциите и ритъмът и предсърдното мъждене (аритмия, засягаща двете предсърдия на сърцето). Датските изследователи от Университета в Орхус са изследвали данните на повече от 88 хил. души, страдащи от заболяването. Те открили зловеща закономерността – при цели 41% от хората заболяването се е открило в първия месец след загубата на близък човек. Статистиката показала, че колкото по-млад или неочаквано е бил загубен близкият човек, толкова по-голям бил шансът да се появи предсърдно мъждене.

Причината за това е една – огромният стрес, който хората преживяват при внезапна смърт или загуба на човек, когото обичат. В такива случаи промените, които настъпват при работата на сърцето, могат да се окажат много по-опасни и фатални, от колкото предполагаме.

До същия извод са достигнали и изследователи от Медицинския университет в Ню Йорк. Проблемът е доказан със сигурност, но решение за него все още няма. Освен, разбира се, ако не сме бездушни същества, които не изпитват тревоги, травми и стрес. Все пак лекарите препоръчват воденето на здравословен начин на живот – качествена храна, медитация, йога, често спортуване и дишане на качествен въздух (невъзможно, ако сте софиянци). Всичко това не само, че значително намалява и успокоява стреса, но и помага на сърцето да се върне към нормалния си ритъм на работа и го прави по-издръжливо на всякакви екстремни ситуация.