frida.bg

Рибата подобрява съня и увеличава интелекта при децата

Според ново проучване, публикувано в американското научно списание „Scientific Reports„, рибата подобрява качеството на съня и увеличава кофициента на интелигентност (IQ) при децата.  Идеята, че омега-3 мастни киселини влияе върху интелигентността не е нова, но за първи път изследване доказва връзката между рибата, съня и нивото на IQ при децата, при които развитието на когнитивните процеси е най-ускорено.

Риба за добър сън и висок интелект

Според Jianghong Liu, професор в University of Pennsylvania , USA и водещ на изследването – качественият сън е в основата на възстановяването на невроните в мозъка. Както и в основата на изграждането на аналитични умения при децата. А консумацията на риба е медиаторът между тях, защото подобрявайки съня тя подпомага увеличаването на коефициента на интелигентност при децата.

Изследването е проведено в Китай като в него взимат участие 5419 деца до 11 годишна възраст. 54% момчета и 46% момичета отговарят на специфични въпроси, опитващи да определят хранителните навици, навиците за сън и почивка, както и колко риба консумират на седмична база. Това е и най-важният сред въпросите, а възможните отговори варират от „никога“, „веднъж седмично“, „всеки ден“ и др.

Изследваните деца също така попълват детския вариант на теста за определяне на интелигентността по Векслер. Накрая, изследователите събират и малко демографска информация. С какво се занимават родителите, къде живеят, какъв е месечният им доход, както и колко голямо е домакинството им.

Резултатите от изследването са краснорчиви. Децата, които консумират риба веднъж седмично отчитат с 4.5 точки по-висок резултат при теста за измерване на интелигентността. Доказва се, че консумацията на риба също така се свързва с по-добро качество на съня. Липсата на качествен сън се свърза още с антисоциални прояви, висока тревожност, липса на концентрация на вниманието и по-ниски резултати в училище, твърди изследването.

Можем да помогнем много на когнитивното развитие на децата си като снабдяваме диетата им с достатъчно омега-3, но не само. Рибата ще подобри съня им и ще ги направи по-спокойни, концентирани и успешни!