frida.bg

Важните уроци, които емпатите рано или късно трябва да научат

Скъпи емпати,

Може би си мислите, че вашата задача в този свят е да спасявате другите хора, да задоволявате потребностите им и да жертвате себе си в името на добруването им. Звучи наистина алтруистично и някак – като поведение за пример. Но, както често се случва – твърде хубаво е, за да е истина. Вероятно забелязвате, че колкото и да се раздавате, колкото и да се опитвате – всеки път удря на камък. И някак не се чувствате удовлетворени.

Защо емпатите са такива, каквито са?

Според психолозите, емпатите не случайно са такива, каквито са. Това са хора, които имат твърде силни „антенки“, с които улавят чувствата на другите хора и изпитват моментално желание да им се притекат на помощ. Но това не е случайно. Твърде често тези хора са израснали с родители, които са били твърде фокусирани в себе си и собствените си проблеми. Детето е трябвало да задоволява нуждите на родителите си в опитите си да „спечели” любовта им. По този начин детето израства, научавайки се да дава прекалено много и ставайки съзависимо в своите взаимоотношения.

Кои са важните уроци, които емпатите рано или късно трябва да научат?
Напълни първо своята чаша

Няма как да даваш ако твоята собствена чаша е празна. Пълно напълни своята собствена чаша и давай тогава, когато започнеш да преливаш. Много често емпатите правят точно обратното. Те дават прекалено от празна чаша и очакват да получат „пълнота“ в замяна. Това в повечето случаи не се получава, а емпатите остават разочаровани и още по-„празни“.

Понякога другите не искат да бъдат спасени

Има един закон, някои го наричат законът за непоисканото добро. Понякога да правиш добро всъщност вреди на другия човек, особено когато той не иска да бъде спасен. Всеки от нас има да научава уроци, а те се учат през болката и трудностите. Понякога другите не искат да бъдат спасени и това е техен собствен избор, който трябва да уважаваме.

Заслужаваш любов без значение дали даваш или не

По някаква приина емпатите искат да си „откупят“ любовта на другите с безкрайно алтруистичната си щедрост, без да си дават сметка, че самите те не смятат, че са достойни за любов. Всъщност, мили емпати, вие заслужавате безусловна обич без значение дали давате или не, просто защото ви има и сте прекрасни!