frida.bg
жени

Защо умните жени по-трудно намират щастието в любовта

Да намериш любовта със сигурност не е лека задача за нито един човек, а напоследък се забелязва една особена закономерност – колкото една жена е по-умна, красива и успешна, толкова по-големи трудности изпитва да намери щастието в любовта. Това звучи леко парадоксално, не е ли това, което всички искат?! Ако една жена няма мъж до себе си, „общественото мнение“ си задава обезпокоителния въпрос „Какво не е наред с нея?“ Ако има мъж, но няма кариера – въпросът е „Какво не е наред с нея?“

Ясно е, че живеем в общество, изградено от множество противоречащи си стереотипи. Опитваме се да се освободим от тях, но те все още ни спъват. Искаме да живеем освободено като съвременни жени. Но така се заражда един нов феномен. Съвременната жена иска да има всичко – да изглежда перфектно, да има успешна кариера, да притежава интелект, остър като бръснач. Но това всъщност може да ни отдалечи от осъществаване на най-съкровения ни копнеж – да намерим любовта. Защо това се случва?

Защото започнахме да заявяваме Себе си

Като съвременни умни жени започнахме да заявяваме открито желанията и нуждите си, а това поставя огромен натиск за промяна в стереотипната представа за отношенията между мъжа и жената. Докато в миналото жеената е жертвала свободата си, за да има „ние“, сега това е просто невъзможно. Умната жена е стъпила върху силата си, знае какво заслужава и не би приела нишо по-малко от това!

Защото започнахме да мислим … като мъже

Една от причините защо за умните жени е по-трудно да намерят любовта е свързана с това, че започнахме да мислим като мъже. Ние сме организирани, практични, целеустремени, знаем какво искаме и как да го получим. Имаме ясна преценка и можем веднага да сканираме дали един мъж „става“ или не. Естествено, не бихме направили компромис с качеството и сме наясно, че имаме избор. Но това е риск с две остриета, който умната жена поема отново и отново…

Защото щастието ни стана не-зависимо от другия

В много книжки за личностно усъвършенстване можем да прочетем колко е важно да не бъдем независими от мъжа и факторите на външната среда. И това е промяна, която всяка умна жена усеща с костния си мозък. Щастието ни вече не е зависимо от това дали до нас има мъж или не, справяме се сами с всичко, достатъчно интелигентни сме, за да сбъднем сами мечтите си. Факт е, че в този идеално напудрен свят някак не остава място за Другия. А той опитва отново и отново да пробие защитната черупка на … интелекта ни.