frida.bg

Учените доказаха: бялата захар уврежда способността ни да мислим

Всеки от нас обича да похапва сладки неща ежедневно, без да се замисля за захарта, с която те са буквално натъпкани. Сякаш имаме една невидима връзка със захарта, от която не искаме да се освободим. Просто защото… Е, толкова ни е приятно! Също така не е тайна за никого, че бялата захар вреди на здравето като повишава многократно риска от затлъстяване, диабет II, рак и депресия. Но въпреки това тя продължава упорито да присъства в диетата ни. Според най-новите проучвания обаче, бялата захар сериозно уврежда способността ни да мислим. А какво да кажем за едва зараждащите се когнитивни умения на децата, които всеки ден приемат бяла рафинирана захар?

Бялата захар уврежда способността ни да се концентрираме

Изследване, проведено в Нова Зеландия, University of Ortago, решава да подложи на здравен тест всички синтетични и естествени подладители, включително плацебо. По време на експерименталната част на изследването 49 доброволци са консумирали десерт, подсладен с различен вид захар. След това изследваните са помолени да отговорят на относително лесни когнитивни задачи. В една от тях, например, изследваните трябва да оценят различни думи за цветове, оцветени в различен цвят от този, който те самите обозначават. Например, думата „синьо”, но изписана в зелено. Въпросът към изследваните е един: какъв цвят е думата?

Според изследването, участниците, които преди експерименталната част са консумирали десерт с глюкоза и захароза, представили най-лоши резултати. В сравнение с участниците, консумирали фруктоза или плацебо. Според главния ръководител на изследването, Мей Пенг, този резултат се дължи на т.н. явление „сладка кома” или ефектът на глюкозата върху начина ни да мислим и преценяваме ситуациите.

Той доказва, че консумацията на бяла захар намалява драстично способността ни да концентрираме вниманието си и да взимаме решения. И то още в момента, в който захарта попадне в кръвообращението ни. Доста притеснителни резултати, които трябва да ни накарат да се замислим… Всеки път, когато детето ни отива на училище с шоколадов десерт в раницата си, представянето му в училище ще бъде занижено в момента, в който бялата захар попадне в стомаха му. Не е и време да променим нещо? За себе си, за децата си, за другите…