frida.bg
синдром

Какво е синдром на самозванеца и как той спъва кариерата ни?

Синдромът на самозванеца в малка или по-голяма степен е познат на всеки от нас. Той се проявява предимно в началото на кариерата ни и е директно свързан с нашата самооценка и начинът, по който възприемаме собствения си потенциал.

Какво представлява синдромът на самозванеца?

Това психологическо понятие е въведено през далечната 1978 година от клиничните психолози Pauline R. Clance и Suzanne A. Imes. Според нови прочвания, над 70% от най-успешните хора в света са страдали от усещането, че са самозванци независимо от своите безспорни униклани таланти. Сред тях са Алберт Айнщайн, Мерил Стрийп и Мая Анджелоу.

Синдромът на самозванеца представлява комбинация от различни погрешни представи за себе си. Той включва невъзможността ни да интернализираме постиженията си, страх, че може да изглеждаме некомпетентни в очите на другите, както и убеждението, че не заслужаваме успехите си.

Този така наречен синдром не представлява просто тревожност, че не си достатъчно добър в това, което правиш. Той включва дълбокото убеждение, че не заслужаваш успеха си, защото … защото си самозванец. Но това в случая е грешна мисловна концепция, която спъва развитието ни и ни пречи да грабнем успеха, който наистина заслужаваме.

Какво можем да направим ако го имаме?

Ако не можете да оцените собствените си постижения и ги отдавате да външни условия като късмет, помощ отвън или случайност – може би е време да се замислите дали не сте възприели синдромът на самозванеца, който спъва кариерата ви? Какво можем да направим?

На първо място, осъзнавайте! Как оценявате себе си? Страхувате ли, че ще бъдете „разкрити“, че сте самозванци и не сте достатъчно добри да бъдете там, където сте? След това, оспорете тези негативни убеждения. Потърсете примери в живота си, които оспорват и доказват противното – а именно, че всъщност сте напълно отговорни за успехите си и ги заслужавате, защото сте работили за тях? Потърсете мнение на приятел, който да ви даде обратна връзка през своите очи. Но на-вече, не оставайте заклещени в този синдром – той наистина може да спъне успехите ви, които наистина заслужавате!