frida.bg

Да научим децата си да виждат чашата наполовина пълна

Това се нарича възпитание с оптимизъм или защо е важно да научим децата си да виждат чашата наполовина пълна? Оптимистичното възприемане на живота е едно от най-важните умения, които децата ни могат да усвоят. Те са опредеелящи за това как човек ще се справя с предизвикателствата на живота в бъдеще. От опит знаем, че песимистите лесно се отказват, имат тенденцията да виждат „сивата страна“ на живота и имат истински затруднения да бъдат щастливи.

От друга страна, хората, които са възприели стратегията на оптимизма имат съвсем различно отношение към живота. Те са по-склонни да си обясняват трудностите по позитивен начин. Те също така имат склонност да извличат полезни поуки от предизвикателните ситуции и да ги използват като трамплин към нещо по-голямо. Всичко  зависи от начина ни на възприемане на нещата, от нашето отошение. А то може да се научи, най-добре, още от детска възраст.

Как можем да помогнем на децата си да станат оптимисти?

Самите вие бъдете оптимисти

Най-лесният начин да научим децата си … практически на всичко, е като им го покажем от първо лице. Искат или не, децата копират нашето поведение, на не нашите думи. Ако казваме с думи „виж хубавата страна на тази ситуация”, но от друга страна детето ни види, че самите ние пропускаме да правим – то ще „вземе“ стратегията, която сме показали, а не тази, която сме изказали. Като родители ние сме ролеви модели и учим най-вече чрез собствения си начин на живот.

Интерпретирайте провалите като възможности

Независимо дали нещо във вашия собствен живот се провали или детето ви се е провалило в нещо – интерпретирайте този опит по позитивен начин и възможност за развитие. Би ли наравил нещо различно следващия път? Провалите са най-естественото средство, чрез което научаваме как се живее живота и те не бива да ни спират да опитваме. Когато виждаме провалите като възможности за развитие всъщност пред нас се отваря една голяма врата – вратата на оптимизма, новите възможности и … щастието!