frida.bg

Можем ли да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците?

Специалистите по здравословно хранене препоръчват да увеличим приема на плодове и зеленчуци, за да попълним нуждите си от полезни витамини и минерали. Но какво да правим с пестицидите и нитратите, които са се превърнали в неизменна част от състава им? Можем ли наистина да ги „отмием” и какви са останалите ни опции?

Не случайно все повече съвременни хора започват да отглеждат плодовете и зеленчуците си сами. Това сякаш е единственото сигурно решение ако искаме да се храним наистина здравословно. И най-вече, да спрем да интоксикираме тялото си чрез храната. В големите градове положението е още по-страшно. Замърсен въздух, ежедневен стрес, но най-вече – липса на качествена храна.

Чиста храна или само така изглежда?

Макар да измиваме плодовете и зеленчуците си старателно и да обелваме кората им, това вече съвсем не е достатъчна предпазна мярка. Според нови изследвания, някои съвременни пестициди са създадени така, че да попиват във вътрешността на продуктите, за да ги предпазят от вредителите, които влизат във вътрешността им и ги повреждат. Следващият път, когато попаднете на смачкана, набита или „червясала” ябълка, можете да сте сигурни, че в нея няма пестициди. Несъвършените плодове са истински, а лъскавите им братовчеди са тунинговани с токсични съединения.

Бъдете особено внимателни, когато купувате някои определени плодове и зеленчуци. Някои от тях са далеч по-пропускливи и съдържат огромно количество пестициди, особено когато са отглеждани с търговски цели. Това са ягодите, спанакът, нектарините, ябълките, прасковите, крушите и черешите, според EWG . А сред най-малко засегнати от пестицидите са царевицата, авокадото, ананасът, лукът и зелето.

Въпреки че съществува регулаторна система за употребата на пестициди в производството на плодовете и зеленчуците – това никак не е достатъчна мярка. Според нови проучвания, дори и много малко количество от някои пестициди може да увреди функциониранетто на ендокринната, нервната, отделителната и други системи в нашия организъм.

Факт е, че черният ни дроб изнемогва да се справи с всички токсини, които волно и неволно попадат в телата ни. Какво можем да направим? Освен да отглеждаме сами храната си, можем да вземем някои мерки, с които да предпазим себе си и близките си от токсичните вещества. Купувайте био храни, но не задължително от така модерните био магазини. Потърсете малки пазарчета, в които все още може да намерите домашно произведената продукция на някоя усмихата баба. Избягвайте да пазарувате плодове и зеленчуци от големите търговски вериги. Не подценявайте и детоксикиращите режими. Те целят да изчистят черния дроб и цялото ни тяло от вече натрупаните вредни за здравето ни съединения.