frida.bg

Според психолозите, трябва да бъдем сами поне 20 минути на ден

Обикновено думата „самота“ предизвиква негативни асоциации, но според най-новите психологически изследвания ние се нуждаем от поне 20 минути на ден, които да прекараме напълно сами. Това в никакъв случай не означава, че е добре да живеем в изолация и без близки връзки. Напротив! Ако наистина умеем да прекарваме качествено време сами, дори и само 20 минути дневно, това ще се отрази фантастично на взаимоотношенията ни.

Как 20 минути на ден в собствената ни компания ще подобрят психологическото ни състояние?
По-удовлетворяващи взаимоотношения с другите

Много често липсата на време и грижа за самите нас ни прави изнервени и тревожни. Усещането, че „нямаме време” за себе си е способно да предизвика негативни емоции, а в следствие на това – и настроения. Естествено това ще се отрази на отношенията ни с другите хора. Когато прекарваме качествено време със себе си ние имаме възможността да мислим за нас самите като отделна личност от другите, а това означава – отделни мисли, потребности, чувства. Това ще ни помогне да се свържем наново със себе си, както и да презаредим енергията и жаждата си за нови преживявания.

По-добри решения за собствения ни живот

Когато имаме време само и единствено за себе си всъщност ние ще започнем да мислим за това какво искаме, както и за това какво трябва да направим, за да го получим. По този начин времето, прекарано сами ще ни помогне да оптимизираме живота си, както никога до сега! Предстои ви да вземете важно решение? Просто си позволете да останете сами за 20 минуи на ден и най-доброто решение скоро ще се появи в ума ви спонтанно. Просто защото сте отворили пространство да чуете Себе си!

Повече спокойствие и удовлетвореност

Когато прекарваме време сами ние оставаме със собствените ни мисли и чувства и ще трябва да ги приемем такива, каквито са. За много от нас това в началото е доста плашещо. Може би е нещо, което никога до сега не сме правили осъзнато. Но точно това е нещото, което ще ни помогне да се погрижим за себе си и най-сетне, да приемеме себе си точно такива, каквито сме. Затова нека прекарваме минимум 20 минути дневно сами (а защо не и повече!) – ефектът върху психиката ви ще бъде моментален! Време за мен означава време да почувствам спокойствие и удовлетвореност отвътре независимо от външните фактори!

Прочетете още:

Самотата може наистина да възобнови връзката ви … със себе си