frida.bg
работа

Как да си върнем мотивацията за работа след празниците

Първи работен ден след празниците? Най-вероятно усещате ефектите от недоспиването, празничите трапези и … липсата на достатъчна мотивация за работа. Е, при всички ни е точно така. Имаме нужда от поне една седмица адаптация преди да се върнем в работна кондиция, но какво да правим когато нямаме време за това? Работните часове са дълги, ставането – твърде рано, а енергията ни – дава на късо. Стратегията с увеличаването на кофеина и енергийните напитки не винаги е най-доброто решение. Понякога просто трябва да се погрижим за себе си и да позволим на тялото си да си почине след празничното препускане. За да си върнем енергията и мотивацията за успешни работни проекти нека започнем от няколко семпли неща, например…

Започнете деня с балансирана закуска

Закуската е най-важното хранене за деня, но освен това здравословната и добре балансирана закуска ше ви осигури нужната енергия през целия работен ден. Изберете закуска с неподлсадено мюсли с ядки и плодове. Или си направете смути със суперхрани и протеин на прах преди работа. То ще ви държи сити и с чувство на лекота през целия ден.

Легнете си по-рано

Безсънните нощи си казват думата – чувстваме се уморени и сънливи през деня, а събуждането сутрин е цяла битка … със себе си. Достатъчното количество сън през нощта е от съществено значение за работната ни кондиция. Затова си легнете час по-рано, опитайте да избягвате взирането в електронните устройства поне още час по-рано и хапнете лека вечеря … да, + час по-рано.

Раздвижете тялото си

Ако се чувствате отпаднали и без мотивация за работа – опитайте да впрегнете волята си и да отидете до близката фитнес зала или йога студио. Упражненията ще раздвижат кръвта ви и ще тонизират цялото ви тяло и мозък – а това ще ви даде енергия и мотивация за още и още постижения не само в залата, но и в работата!

Поставете си близки цели

Поставянето на краткосрочни цели за седмицата или месеца притежава огромен мотивиращ ефект. Целите ни отразяват „как” да постигнем това, което искаме и държат ума ни буден, мотивиран и … да, целеустемен. А именно от това имаме нужда в началото на първата работна седмица през новата година! Мотивация за нови успехи и прекрасно свършена работа!