frida.bg

Психология на емоционалната вълна: как тя ни влияе?

Човешките емоции украсяват ежедневието ни с различната си тоналност – понякога смехът ни изпълва простанството около нас, а друг път – емоцията ни мълчаливо прорязва тишината. Емоциите разкриват най-нежните движения на нашия вътрешен свят. Като съвременни хора сме издигнали щастието на пиедестал, но колкото повече го преследваме, толкова повече то ни се изплъзва. От друга страна, опитваме всячески да избегнем да преживеем т.н. негативни емоции като тъга, гняв, тревога. Но колкото повече бягаме от тях, толкова повече те ни преследват.

Емоции и чувства – правим ли разлика?

Важно е да правим разлика между емоция и чувство. Емоцията има сигнална функция и отразява нашата адаптация към непрекъснато сменящите се дразнители от околната среда. Тя разкрива значението на ситуацията, което тя има за нас, както и може да ни провокира да действаме или не. За разлика от емоциите чувствата са по-трайни преживявания и разкриват по-дълбоки пластове от желанията, пристрастията, потребностите и нагласите на всеки от нас. Когато правим разлика между емоциите и чувствата ние всъщност не позволяваме на моментната емоция да завладее фона на настроението ни и да взима решения вместо нас. Защото е факт, че независимо дали е радост или тъга – тя е временна.

На ръба на емоционалната вълна

Всеки иска да изживее т.н. пикови емоционални състояния в живота си. Това са моментите, в които сме обзети от силна радост, обич, творчесkи порив и вяра в бъдещето. Но както се случва с всяко емоционално състояние – този момент е кратък. Скоро емоциите се сменят и на мястото на радостта идва друга емоция. В психологията това се нарича емоционална вълна на настроението и точно като всяка вълна – тя има своите приливи и отливи.

Как можем да овладеем емоциналната си вълна? Едно нещо – ИЗЧАКАЙТЕ. Когато една емоция ви завладее не бързайте да правите заключения за себе си, за другите и за ситуацията. Просто присъствайте и помислете каква емоция изпитвате в момента, както и каква е нейната функция тук и сега. Когато усещате емоциите си, които заливат цялото ви тяло, най-доброто нещо, което можете да направите е да се ДОВЕРИТЕ на себе си. Да, вие можете да изчакате, да присъствате и да осъзнаете какъв урок ви носи това силно емоционално преживяване. Защото емоцията е тук, за да ни каже нещо повече за нас самите и за отношенията ни със света около нас!