frida.bg

Следпразнична детоксикация на тялото с билки

След празничните угощения е време да се замислим за това как да подпомогнем храносмилателната си система да се справи с празничното преяждане, което често е свързано с консумацията на не толкова здравословни храни и напитки.

Ежедневно в тялото ни попадат различни токсини – от околната среда, замърсяването, цигарения дим, автомобилните газове и от не толкова „чистата“ храна, която ежедневно консумираме. Когато към този неизбежен „интоксикиращ списък“ добавим няколко дни пряждане и прекаляване с алкохол – резултатът е тежест в стомаха, умора, задържане на вода, акне, главоболие и депресия.

Органите, отговорни за естествените детоксикиращи процеси са черния дроб, червата, бъбреците и отделителната система. Когато те не могат да се справят с очистването токсините започват да се отделят и през кожата. Не случайно един от знаците за интоксикация са упоритите кожни проблеми.

Не е нужно да се подлагате на строги диети, за да задвижите естествените процеси на очистване и да се освободите от токсините. Природата ни е дарила с чудеса за здраве, които можем да приемаме лесно под формата на чапарка в чаша чай.

Дайте почивка на организма си и му помогнете да забърза очистващите процеси с помощта на най-добрите детоксикиращи билки!

Глухарче

Глухарчето стимулира отделителната система и има силно отводняващо действие. То също така стимулира черния дроб и жлъчката и забързва процесите на преработване на мазнините и освобождаване от ненужните токсини. Накиснете 1-2 ч.л. в чаша гореща вода и пийте чай от глухарче 3 пъти на ден в продължение на няколко дни, за да има най-добър ефект.

Котешка стъпка
MINOLTA DIGITAL CAMERA

Една от многобройните ползи на билката котешкa стъпка е, че тя има силно очистително действие върху черния дроб. Отвара от билката трябва да бъде неизменна част от всеки детоксикиращ режим. Котешката стъпка също така извежда събраните в червата газове и стимулира перисталтиката на червата. За най-добър резултат приемайте по три чаши чай на ден.

4 билки, с които можем да детоксикираме тялото си без усилия

Индийски живовляк

Индийският живовляк действа като „четка“ за токсините в червата. Водноразтворимите влакнини на живовляка образуват гел, който минава през червата и обира токсините като в същото време ги извежда навън от тялото през отделителната система. Една-две лъжици, разтворени във вода или сок, са достатъчни, за да подпомогнете тялото си да се освободи от токсините, натрупани след празниците. Бонус ефект, живовлякъ създава чувство за ситост и намалява апетита и се препоръчва при диети за отслабване.