frida.bg
Нейният подпис

Кардамом: ароматното бижу на Индия с многобройни ползи за здравето

С аромат на кардамом… Макар и познат предимно в кулинарията като пикантна нотка с ориенталски привкус, кардамомът има дълга история и многобройни ползи за здравето ни. Той произхожда от Индия, но благодарение на бума на търговията с подправки в средните векове – е бил пренесен във всяка точка на света. Арабските търговци, римляните и китайците разменяли подправки като ценни бижута, а кардамомът се отличавал с нещо – той бил изключително ценен в кулинарията, лечението и в зараждащата се парфюмерийна индустрия.

Какво прави кардамома толкова ценен?

Кардамомът принадлежи към семейството на джинджифила и е добре познат в света на природната медицина със силните си антисептични, антиоксидантни, диуретични и много други ползи. Билката снабдява тялото с минерали като калий, калций, сяра, манган, желязо и магнезий. Богатият химичен състав на кардамома се допълва от богато количество жизненоважни витамини и минерали, сред които рибофлавин, ниацин и витамин С.

Кои са най-известните здравни ползи на кардамома?

Подобряване на храносмилателните процеси

Кардамомът неутрализира газовете в стомаха и подобрява процесите на храносмилане. Намалява подуването и успокоява болката в стомаха с различен произход. Може да се каже, че кардамомът е една от най-добрите билки за справяне със стомашни неразположения. Той е много ефективен при запек. За да се справите с тези неразположения можете да сдъвчете няколко цели зърна кардамом, да овкусите храната си с него или да си приготвите запарка с кардмом. За целта залейте една лъжичка счукани семенца кардамон със 150 мл вряла вода и изчакайте 10-15 минути.

Подобряване на апетита

Тъй като кардамомът тонизира храносмилателната система и стимулира стомашните сокове – той също така подобрява апетита. При загуба на апетит се препоръчва да се подпряват ястията с кардамом, за да се възвърне нормалното удоволствие от приема на храна.

Предотвратява проблемите в устната кухина

Богатият на антибактериални агенти кардамон убива микробите, причиняващи лош дъх. Освен това подправката притежава силен аромат на евкалипт, който освежава устната кухина и я предпазва от бактерии. Маслото от кардамом се използва за превенция и лечение на кървене на венците и пародонтоза.

Детокс за тялото

Богат на антиоксиданти, кардамомът спомага за премахването на токсините от тялото. Богатото съдържание на манган в билката, от друга страна, подпомага образуването на ензими, които неутрализират свободните радикали. Ако искате да използвате кардамома за ежедневен детокс пийте по една чаша чай от кардамом всеки ден!