frida.bg
*Бразилците помогнаха за популяризирането на банския тип прашка

Еко съзнание: почистете дома си с билки и етерични масла

Почистете дома си с билки! Освежаването на дома с билки и етерични масла е една от най-добрите здравни тенденции за развитие на нашето еко съзнание!  Почиствайки само с натурални съставки,  ще избегнем всички химически съединения и токсини, които обикновените препарати за почистване съдържат. И не, нямаме нужда от още токсини вкъщи, особено когато натуралните препарати за почистване са лесни за приготвяне и най-вече, те са супер ефективни!

Предлагаме ви няколко страхотни идеи, с които да замените обикновените препарати за почистване. С билковите препарати ще спестите пари, ще предпазите себе си и близките си от токсични съединения, а домът ви ще бъде ароматизиран, чист и по-природосъобразен!

Изчистете пода с ментов чай

Този уникално освежаващ еко почистващ препарат за под е всичко, от което се нуждае вашия дом! Бонус: през лятото той действа като натурален репелент срещу комари!

Какво ви трябва?

  • 250мл. бял винен оцет
  • 250мл. денатуриран спирт
  • 250мл. концентриран менов чай
  • 10 капки етерично масло от мента

Как да го приготвим?

Изсипете всички съставки в голяма пластмасова бутилка с пулверизатор. Напръскайте пода и избършете с кърпа или моп за почистване на пода. Съхранявайте вашия еко препарат на хладно и използвайте всеки път, когато ова е необходимо!

Лавандулов препарат за отстраняване на прах

Един лесен и невроятно ухаещ начин да почистим праха от мебелите е да си направим еко почистващ препарат!

Какво ви трябва?

  • 250мл. топла вода
  • 2с.л. зехтин
  • 10 капки етерично масло от лавандула

Как да го приготвим?

Изсипете всички съставки в подходяща бутилка с пулверизатор и разклатете добре. Използвайте мека кърпа, напръскайте я с разтвора и почистете праха от мебелите. След като се замърси просто я изперете добре и отново напръскайте с ароматния лавандулов разтвор!

Полирайте мебелите с розмарин

Ако искате да почистите и полирате дървените мебели, този билков препарат улучва точно в целта!

Какво ви трябва?

  • 250мл. чист терпентин
  • 50-60гр. пчелен восък
  • 1 ½ етерично масло от розмарин

Как да го приготвим?

Приготвянето на този препарат ще изисква малко повече време, но резултатът ще си заслужава. Подгответе подходящ съд, за да разтопите пчелния восък и терпентина на водна баня. Включете котлона на много ниска температура. Бъркайте докато сместа стане хомогенна, след това изключете огъня и добавете етеричното масло от розмарин. Съхранявайте в стъклен буркан и полирайте мебелите си с мека кърпа всеки път, когато това е необходимо!