frida.bg
Прекъсва бариерата

Трябва ли да (на)учим детето си да бъде по-смело в този свят?

Всички ние искаме да се чувстваме в безопастност, но също така искаме да опознаваме и изследваме този безкрайно интересен, но понякога опасен свят. Още от крехка възраст се сблъскваме със страховете, които не ни дават да заспим или ни блокират да бъдем щури и диви – страхувайки се, че ще се отделим от зоната на комфорт. Не е лесно да намерим баланса между сигурността и неизвестността, носеща със себе си тревога, несигурност, но и развитие извън познатите очертания. Може би всички ние цял живот ще се учим как да намираме този тънък, но жизненонеобходим баланс. Но трябва да ли да учим децата си да бъдат смели пред лицето на страховете? Със сигурност да!

Децата имат нужда да знаят някои неща за смелостта, които ще им помогнат да разперят криле и да откриват света по един достатъчно безопасен, но свободен от страхове начин.

За целта…
Кажете на детето си, че да си смел не означава лиспа на страх

„Напълно нормално е да се страхуваш. Аз самият също понякога се страхувам. Но избирам да съм смел и да го направя, въпреки това!“ Понякога децата ни искат да знаят, че страховете са нещо нормално, особено когато правим нещо за първи път. Например, детето се страхува да се качи на пързалката. Малко по малко децата ще се убедят, че това, от което се страхуват съвсем не е страшно и дори е много забавно! Просто трябва време и малко насърчение от наша страна.

Дайте разрешение на детето си да е несъвършено

Много често децата искат да бъдат „съвършените деца“, за да удовлетворят неизказаните ни очаквания и толкова много се страхуват да не се провалят, че не опитват нищо ново. Може би си мислим, че детето ни е страхливо, а може би то просто има нужда от нашето позволение да се провали няколко пъти, преди да успее!

Бъдете пример за детето си!

Разкажете му ваша история, която много прилича на ситуацията на детето. Разкажете му как вие (на неговата възраст) сте изпитвали страх, но сте направили нещо смело. Ние сме най-добрите учители за децата си. Разказването на мотивиращи истории е един много лесен начин да насърчим детето си да е смело, както и да отворим разговор за това какво всъщност означава „да се страхуваш“ и ‘да си смел“. Дететео има своите размишления по тези теми, бъдете там и чуйте неговото обяснение. И потърсете примери от детските филмчета за смели герои, които са преодолели трудностите. И въпреки че много са се стахували – са проявили своята смелост!