frida.bg

Разберете коя е вашата „доша“ по аюрведа и бъдете по-здрави!

„Доша“ определя нашата физичека и психологическа конституция спрямо принципите на холистичната наука аюрведа. Това е традиционната индийска система за здраве и дълголетие, към която нашето западно общество все повече се обръща. Самата традиция аюрведа е изградена от философия за основните движещи сили у човека, т.н. гуни, в комбинация с техники, които реално могат да му помогнат да води здравословен, балансиран и удовлетворяващ начин на живот.

В аюрведа психическите и физически тенденции при хората се квалифицират в 3 основни телесни типа. Тези типове могат да ни помогнат да разберем своите вредни модели на хранене и поведение в живота си и да ги отстраним, за да се радваме на добро здраве и вътрешна лекота. Според аюрведа, нашият начин на живот и хранене е в основата на нашето благополучие, а разпознаването на доминиращата ни доша всъщност ще ни даде конкретни насоки за това как можем да внесем повече баланс в своя живот лесно и практично.

Аюрведа: древните достъпни съвети, които наистина работят

Важно е да се знае, че всички ние сме своеобраза комбинация от трите основни гуни, от които е изградена цялата материална вселена. Когато една от гуните доминира у нас се появява доминиране на съответната доша, с която тя е свързана. Трите гуни са:

  • Сатва: хармония, лекота, баланс
  • Раджас: страст, беспокойство, ентусиазъм, желание, действие
  • Тамас: инерция, мудност, мързел, пасивност
Кои са трите основни доши?
Вата – ВИТАЛНОСТ

Типът вата се свързва с движението, промяната, подвижността, студа, сухотата, а нейният основен елемент е въздухът. Както въздухът е винаги в движение, така и хората от този тип постоянно се движат, не харесват рутината и обичат да говорят. Вата отговаря за кръвообращението, дейността на сърцето, дишането и всички процеси в тялото, които са в непрекъснато движение. Когато вата доша е в баланс човек се радва на креативност, творческа енергия и усещане за виталност. Но когато е изън баланс се появява висока тревожност, изтощение и страхове.

Пита – СТРАСТ

Основните характеристики на типът пита са интензивност, горещина, раздразнителност, действие. Пита отговаря за процесите на нашето храносмилане, усвояването ан хранителните вещества от храната, метаболизма и температурата на тялото. Или за всички „топли“ процеси в нашето тяло. Хората, у които доминира типът пита обичат да планират, емоционални са и лесно се гневят. Когато пита е извън баланс може да наблюдаваме пристъпи на гняв и прибързани действия, а пита в баланс води до висок интелект и въз основа на това успехи във всяка сфера на живота, която захранваме със своя вътрешен огън.

Есенен аюрведа детокс план: и имаме ли нужда от него?

Кафа – МУДНОСТ

Кафа доша се свързва с елементите вода и земя. Това са хората, които се движат доста бавно в живота. Те са спокойни, добросърдечни, пасивни, но много добри слушатели. Кафа се свързва с течностите в нашето тяло, имунната система, кръвта, слузта и овлажняването на кожата. Когато е в баланс кафа води до усещане за безусловна любов, приемане и чиста прошка, но когато е извън баланс тя причинява разрушителни емоции като завист, зависимост и несигурност в себе си.

Ако разпознавате себе си в един или във всички доши – това е напълно нормално. Всеки един човек е изграден от трите движещи материалния свят гуни. Ако искате да въведете баланс в своето тяло и психологическо състояние, обърнете се към опитен аюрведичен лечител. Той ще ви помогне да внесете промени в начина ви на хранене и начин на живот, с помощта на които ще постигнете баланс в тялото и душата си!