frida.bg

Защо децата ни се нуждаят от йога повече от всякога?

Физическата активност е естествено присъща на децата и е от изключително значение за тяхното здраве и развитие. Но в днешното механизирано общество ние и нашите деца водим много заседнал начин на живот. И това не е тайна за никого. Става все по-трудно за децата, особено в по-големите градове да се движат и то по естествен, здравословен и забавен начин. Йога предлага забавен и креативен начин на децата да се движат и е подходяща за децата на всяка възраст!

Shakta Kaur Khalsa, автор на „Fly like a butterfly: Yoga for children”, казва, че тялото е създадено да практикува йога, а йога позите създават лек натиск върху вътрешните органи като по този начин ги стимулира. Но йога прави много повече, тя съществява необходимите промени към изграждането на здрава, щастлива и цялостна личност.

От съревнование към приемане с йога

Ние се нуждаем от движение, за да бъдем здрави и тонизирани. Йога подпомага оптималното функциониране на ставите, кръвообращението и храносмилането като това се отнася както за възрастните, така и за децата. Малко хора осъзнават обаче, че при децата грешният вид упражнения може да бъде точно толкова увреждащ, колкото и липсата на всякаква физическа активност.

Твърде често децата биват окуражавани да се захванат с агресивни съревнователни спортове на крехка възраст. Може би като начин да се канализира агресията, но без осъзнаването какви последствия може да има това за детската психика и тяло. Когато детето все още расте, неговите стави са меки и уязвими. Някои видове интензивни спортове могат да доведат до проблеми в таза и гръбначният стълб по-късно. Бягането може да бъде чудесно упражнение, но тичането с ниска арка на стъпалото или с прегърбени рамене може да доведе до повече вреди в дългосрочен план.

Често спортът в училище се превръща в арена за съревнование и изява. Децата често са притискани отвъд техния естествен капацитет в стремежа да се попълнят т.н. „нормативи”.  Пропуска нещо много важно – децата са различни в своята уникалност, имат различи заложби, умения и таланти и заслжават уважение, приемане и развитие точно на стъпалото, на което са в момента.

Как йога може да помогне на нашите деца?

Йога е изключително полезна за децата, особено в училищна възраст, когато те се формират като личности. Класовете по детска йога създават приемаща, топла и любяща среда за нашите деца. Място, в което те могат да бъдат себе си – естествени и безгрижни. Децата се учат да се движат по един безопасен начин и в забавна среда. Но йога има и психологически предимства. Тя повишава цялостно усещането за собствен Аз, изгражда положителна самооценка, спокойствие и учи децата да приемат себе си и другите. А какъв по-добър урок от това?