frida.bg
перфекционизъм

Перфектни на работното място? Може би да, но по-скоро не…

Може би мислите, че думата „перфекционизъм“ идеално пасва на концепцията за идеалния служител, който не допуска грешки, изпълнява задачите си в срок, не създава напрежение в колектива и никога не се разболява. Някак свързваме перфекционизма с добре свършената работа и гарантирания успех. Ако правиш всичко идеално всичко ще бъде идеално, нали? Но всъщност не.

Желанието да сме перфектни на работното място има някои не толкова „перфектни“ странични ефекти. Например, може да доведе до хроничен стрес, който идва със симптоми като тревожност, безсъние и липса на концентрация. А те са всичко друго, но не и „перфектни“. Всъщност има едно много характерно нещо за всички нас, които смятат перфекционизма за важна своя личностна характеристика – това е начина на мислене тип „или-или“.

Или съм перфектен, или съм пълен провал

За хората, които искат да са перфектни, това най-често е на всяка цена. Няма средно положение. Или ще направя всичко по перфектния начин, или съм пълен провал. Може би се досещате, че в живота няма нито перфектни условия, нито перфектни сценарии. Този начин на мислене всъщност създава голяма тревога, напрежение и неудовлетвореност от себе си. Той води до негативен начин на мислене и в крайна сметка – хроничен стрес и изтощение.

Навиците, които съсипват нашия професионален имидж

Никога не приключам работа, има още

За перфекционистите с т.н. „високи стандарти“ една работа никога не е свършена, защото трябва да стане наистина перфектна. А ако вече е, вероятно може да стане повече. Високите стандарти всъщност са илюзия, която лежи на вярването, че самите ние не сме „достатъчни“.

Критичен съм към себе си и другите

Когато идеалът за съвършенство срещне реалността се ражда критиката. Суровата, жестока и неумолима критика към себе си и другите. Търсим недостатъците във всичко и ги намираме. Но не приключваме до тук. Пускаме критичен коментар или „добронамерена критика“, защото знаем, че така се израства. Но всъщност, това по-скоро е най-сигурният начин да отдалечим успеха от себе си.

Работохолизмът – качество или порок?

Креативността ми е в задънена улица

Когато сме стресирани в желанието си „всичко да бъде перфектно“ не може и да става дума за креативност. Креативността се нуждае от творчески хаос, който ние не можем да си позволим, защото това ще обърка старателно подредените ни планове.

Личностните черти, които всеки креативен човек притежава

Почивката е губене на време

За хората, които искат да са перфектни, почивката е загубено време, което биха могли да използват за работа. Разбира се, работата никога не свършва, а ние трупаме изтощение и неудовлетвореност от работата си, от хората и от живота.

Перфекционизмът струва скъпо? Но заслужава ли си?