frida.bg

Фибри за здраве! Защо да ги консумираме по-често?

Може би ви сте виждали хиляди пъти надписът „обогатено с фибри” по етикетите на зърнени закуски, енергийни барчета и т.н. Фибрите наистина са много важни за здравето ни, но техните ползи надминават добре известните – чувство за ситост и редовен стомах.

Фибри за здраве

Фибрите или така наречените диетични фибри, са твърдите и неразградими диетични влакна на растенията, които всъщност подпомагат и регулират нашето храносмилане. Те най-общо се делят на два вида – разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри абсорбират водата и се превръщат в гел по време на процесите на храносмилане. Te забавят придвижването на храната в храносмилателния тракт, което води до чувство на ситост за по-дълго време.  Храни с голям процент на разтворими фибри са: овес, трици, овесено брашно, боб, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове и ягоди.

Неразтворимите, от друга страна, улесняват отделителните процеси, подпомагат цялостно храносмилателната система и лесното изхождане. Храни с високо съдържание на неразтворими фибри са: пшеничен хляб, пшеница, зърнени храни, пшенични трици, ръж, ориз, ечемик, повечето от останалите зърнени култури, зеле, цвекло, моркови, брюкселско зеле, ряпа, карфиол и ябълкови кори.

Пудинг от чиа, богат на фибри и антиоксиданти

Кои са ключовите ползи за здравето ни от консумацията на диетични фибри?
Улесняват естествената детоксикация на организма

Изхвърлянето на отпадъците от червата е най-естественият начин на тялото ни да се освобождава от токсини. Тъй като фибрите правят стомаха ни редовен, те предпазват обратното всмукване на токсините в тялото. А точно това се слува, когато страдаме от хроничен запек.

Балансират хормоналната ни система

Черният дроб играе важна, макар и индиректна, роля по отношение на хормоналния баланс. Той има за задача да преработи излишните хормони в съединения, от които лесно да се освободим през храносмилателния тракт заедно с фекалната маса. Например, ако нямаме редовен стомах ненужният естроген може да бъде абсорбиран обратно в кръвния поток и това да доведе до хормонални проблеми.

Намаляват възпалителните процеси в организма

Според нови проучвания разтворимите диетични влакна увеличават производството на антивъзпалителни протеини в тялото, които се борят с инфекциозните процеси. Те влияят на имунната ни система именно чрез увеличаване на така наречените T-клетки, които регулират адаптивните способности на имунната ни система.

Фибрите – топ 10 на храните с най-високо съдържание