frida.bg
Катрин Якобсдотир

Катрин Якобсдотир – новият премиер на Исландия

Катрин Якобсдотир е чаровна, интелигентна и с излъчване, което те кара да я наричаш с малкото й име. На 41г. и щастливо омъжена за бащата на трите си деца, Катрин е едно от харизматичните лица на пост-революционна Исландия. На пръв поглед тя по нищо не прилича на жените, които свързваме със света на политиката. Но факт е, че в Исландия нещата се развиват по уникален сценарий и не бива да ни изненадва, че тази симпатична млада жена е самия нов премиер на малката островна държава. 

Тя има сложно за изговаряне фамилно име, което обаче си струва да запомним. То звучи дръзко и позитивно като самата Катрин, родена на 1 Февруари 1976г. в Рейкявик под щастливата звезда на зодия Водолей. Днес Катрин е едно от най-младите и надеждни имена в световната политика и премиер, който току-що започна мандата си със „заканата“ да направи малката си островна държава световен лидер в борбата с климатичните промени.

null
Снимка: The Reykjavik Grapevine

От този ноември, в резултат от четвъртите по ред избори от съдбовната 2008г. насам,  най-спряганото име в Исландия е това на Катрин Якобсдотир. Освен, че е млада жена с широка усмивка и позитивен син блясък в очите, Катрин има славата на феминистка, природозащитник и човек с анти-военни възгледи, чиито единствен недостатък, коментиран по повод сформирането на бъдещия й кабинет е притеснението, че „избягва конфронтациите, което би могло да се превърне в нейна слабост“.

Но Катрин съвсем не е новобранец, нито пък някой си позволява да я приема несериозно. Тя има зад гърба си цял министерски мандат и биография на активен общественик. Освен това, както казва за нея политическия наблюдател Егил Хелгасон:

„В сегашната ситуация на пълно недоверие в политиците, тя е човекът, който с удоволствие бихте поканили у дома си на кафе.“

Катрин

Снимка: The Reykjavik Grapevine

Катрин е енергичен, позитивен и интелигентен човек от скандинавски тип, който спокойно може да срещнете в студиото за йога, докато разхождате кучето си в парка или си взимате детето от футбол (стига да живеете в Рейкявик, разира се). Статискатиката сочи, че основните й поддръжници са на възраст 18-29г. и предимно жени. Но на практика, всеки втори от общо 346,750 исландски граждани й симпатизира и тя привлича одобрението на широк кръг обиккновени исландци и политици, простиращ се далеч извън рамките на женския пол, младежката възрастова група или левия фланг, към който Катрин пронадлежи. Няма съмнение, че

Катрин Якобсдотир е новата надежда на Исландия, която заема премиерския пост с амбициозната задача да обедини различните партийни и граждански интереси в единна коалиция, работеща в името на нацията.

Катрин

Снимка: The Reykjavik Grapevine

Новият премиер на Исландия е не само мотивирана и харизматична личност, тя е също даровита и умна, а по-голяма част от семейството й са известни исландски интелектуалци. Почти всеки неин пряк роднина е някаква бележита личност от политическия, академичния и литературния живот на Исландия.

Майката, бащата и прабабата на Катрин са известни поети, прадядо й е съдия и виден политик от миналото, а по-големите й братя-бизнаци са професори по хуманитарни науки в Исландския Университет. Самата тя завършва местната Алма Матер като магистър по исландска литература със специален интерес към криминалните романисти.

Личният роман на Катрин Якобсдотирс политиката започва пост-революционно, докато Исландия бори последиците от световната криза и колапса на собствената си икономика през 2007-2008г.

Катрин

„Революцията тепърва започва“; Снимка: The Reykjavik Grapevine

Тя е активен общественик от времето, когато банкери и корумпирани политици излежават присъдите си в затвора, а хората участват масово в онлайни пренаписване на исландската Конституция, упражнявайки своето демократично право за участие в политиката на страната си.

Катрин се слави с обществен имидж на надежден политик, активен природозащитник, феминистка и интелектуалка с леви убеждения.

Като председател на Лявото Зелено Движение тя изпълнява функцията на Министър на Образованието, Науката и Културата и на Скандинавското Сътрудничество в периода 2009-2014г.

Катрин

Катрин на разходка край морето с най-малкия си син; Снимка: The Reykjavik Grapevine

Успоредно с динамичната си кариера, Катрин успява да се радва на трима сина, родени съответно през 2005, 2007 и 2011, които отглежда заедно с мъжа си Гуннар.

Въпреки, че партията й се класира втора на изборите от миналия месец, поредния политически скандал налага пренареждане на силите и ето, че Катрин Якобсдотир вече съставя свое коалиционно правителство.

Катрин поема поста, залагайки на широка партийна коалиция и с обещание за приоритетно развитие на туризма и екологията. И повечето исландци й вярват.

Катрин

Катрин заснема предизборен клип; Снимка: The Reykjavik Grapevine

Малката исландска нация беше една от най-тежко пострадалите в резултат на финансовата криза от 2008г., но исландците успяха да овладеят икономиката си като блокираха корупцията в държавата и се фокусираха в сектори като туризма.

Исландците продължават със своите уроци по демокрация и нагледно да показват на света как с повече ентусиазъм, воля и мисъл, народа може да поеме управлението на държавата в свои ръце.

Девет години след „революцията на тенджерите и тиганите“ Исландия е силна демократична общност, която въпреки политическата си нестабилност направи поредния мъдър избор в лицето на Катрин Якобсдотир – представител на новата вълна исландски политици, следващи пътя на промяната.

Катрин

Личността на Катрин обнадеждава не само исландците, но и много нейни съвременици по света, които жадуват за чиста природа, отворена демокрация и политически консенсус.