frida.bg

Вижте кои ще бъдат най-актуалните „суперхрани“ през 2018 година!

Без да влизаме в излишни спекулации какво точно е „суперхрана” и какво не е – нека надникнем в най-новите трендове в областта на здравословното хранене за 2018 година! Бихме вметнали, че всяка храна е „супер” стига да доставя витамини, минерали и полезни хранителни вещества на организма ни. Не е нужно да превръщаме храненето в мода, но ако това означава повече внимание и светлина върху полезната храна – защо не?

Според здравните специалисти в областта на диететиката 2018 година идва с нова порция суперхрани, а прожекторите съвсем скоро ще се насоват точно към тях. Киноата, чия и годжи бери – предайте щафетата на новите или по-скоро позабравени суперхрани, към които скоро ще обърнем погледите. Е, кои са те?

Келп

Келпът ще придобие малко повече „слава” сред любителите на здравословното хранене през 2018 година. Този „морски витамин” ще навлезе в менюто ни и ще претърпи известна промяна в идентичността. Келпът се очаква да блесне в смути рецептите, както и в менютата на ресторантите, наблягащи на здравословното хранене по цял свят. Дали това ще се случи и у нас? Е, ще видим…

Колаген

Очакваме излизането на колагена от козметичните салони и превръщането му  е една от най-желаните суперхрани на 2018 година! Колагенът е най-чистият вид протеин и именно това ще бъде причината все повече спортисти, вегетарианци и любители на здравословното харнене да се обърнат към него за повече енергия и здраве. Колаген на прах, който се добавя в смутита и напитки, както и обогатени с колаген здравословни барчета? Прозводителите със сигурност ще намерят начин да превърнат тази тенденция в разнообразни идеи за бизнес развитие.

Пробиотици

Здравето на стомашно-чревния тракт става все по-актуална тема и точно с нея е свързан следващия тренд, който подбрахме – бумът на пробиотиците! Всичко започва с добрия баланс в червата ни, а увеличаването на т.н. „добри бактерии” ще бъде на особена почит. Тази полезна бактерия подхранва и подпомага нашето здраве отвърте като стимулира храносмилането, засилва метаболизма, подобрява качеството на съня ни, настроението и енергията ни през цели ден.

Конопено семе

То съдържа всички есенциални аминокиселини или едно добро количество протеин. Неслучайно конопеното семе ще бъде една от храните на 2018 година. Макар и предпочитана предимно на спортуващи хора и атлети, ако съдим по ентусиазма на експертите, тя ще влезе в нашите салати и ястия през новата година. Освен на протеин, конопените семена са изключително богати и на мастни киселини, минерали, витамини и неразтворими фибри.

Гъби

Но не халюционогенни, а рейши, чага и други „супер-гъби”, за които ще говорим все повече през новата година! Това не е учудващо. Те са пълни с антиоксиданти, минерали и витамини и засилват имунната система, както нищо друго!

Това са нашите топ пред(по)ложения, оставаме готови за изненадите на 2018 година в областта на здравето!