frida.bg
1/4 чаша листа от розмарин

Екстатични танци: символичният език на душата

Знаете ли, че движението на тялото е най-бързият начин да промените менталното и емоционалното си състояние? Екстатичните танци правят точно това – те трансформират нашето вътрешно състояние. Да останем без мисли, без желания и грижи. Да усетим тишината вътре в себе си, както и радостта да живеем.

Екстатични танци: символичният език на душата

Танците са една от най-естествените форми за себеизразяване. Тя ни е позната от времената на шаманите, които танцували, за да навлязат в други нива на съзнание и да пътуват между световете. Днес все по-жадно имаме нужда да танцуваме, но се чувстваме сковани в телата си и поради това не можем да се влеем в естествения поток на танца. Имаме нужда от няколко питиета, за да се отпуснем и да позволим на тялото ни да „говори” на най-естествения език – този на движението.

Екстатичните танци се превръщат в една много актуална практика по цял свят, защото ни връщат правото и свободата на движението. Движение, което лекува, освобождава и трансформира. По време на една танцувална практика има водещ, който навигира групата, но основното нещо е спонтанният, непринуден, освободен танц. Или танцувай, както душата ти копнее. Освободи се. Превърни танца в медитация, молитва, история…

Екстатичите танци са медитация в джижение

Те могат да ни помогнат да намерим вътрешния си баланс, мир и хармония, както и да се освободим от стреса и напрежението. Екстатичните танци постигат състояние на ума много близко до медитация, но това се случва, докато тялото разказва история и се освобождава от всичко, което не му е нужно..

Екстатичните танци са движение с намерение

Намерението е нещо много важно по време на осъзнатите екстатични и медитативн танци, тъй като то подпомага танцуващите да фокусират ума си и енергията си и да превърнат танца в медитация. Намерението също така може да бъде под формата на молитва или утвърждение, което искаме да заредим с енергия.

Екстатичите танци стимулират нашата креативност

Те раздвижват енергията в цялото тяло, освобождават ни от задържани емоции и енергийни блокажи. Също така стимулират производството на ендорфини, както и потока на креативната ни енергия.  Тя залива тялото като сладък душ и го изпълва със сила, енергия и жизненост!