frida.bg
креативен

Личностните черти, които всеки креативен човек притежава

„Някои хора виждат нещата и си задават въпроса „Защо?”. Аз мечтая за неща, които никога не са били и си казвам „Защо не?”

Джордж Бърнард Шоу

Креативността се превръща в едно от качествата на бъдещето. Причината за това е високата скорост, с която се развиваме и напредваме в технологично отношение. Единствено изключително гъвкавите и креативни умове ще са способни да се адаптират и поддържат същото темпо на развитие. Факт е, че някои хора са родени с дарбата да бъдат различни, иновативни, креативни.

Но това не озачава, че не можем да развием тази споосбност у себе си. Както с всяко умение, креативността е нещо, на което можем да се научим. Като мускул, който можем да тренираме всеки ден, докато заякне.

За тази цел вижте кои са най-важите личностни черти на всеки креативен човек и изберете няколко от тях, които искате да включите в собствения си „списък”. Дръжте тази идея в ума си, тренирайте себе си да бъдете креативни и ще се изненадате от резултатите – защото накъдето насочим вниманието си, там развиваме ресурсите си!

Креативните хора са…
Гъвкави

За тях няма твърдо установени правила, граници и контури. Креативните хора са такива, каквито са именно защото преминават обсега на установеното, за да видят възможностите, които убягват на обикновените хора. Те винаги търсят начини да се адаптират към промените на средата, както и да допълнят тези промени с нещо различно, нестандартно, иновативно.

Разхвърляни

Хаосът е любимата среда за творческа дейност на всеки творчески настроен човек. Само в хаоса може да се роди нещо чудато и различно. Често мисленето на тези хора е хаотично и разпиляно, просто защото мозъкът им функционира по малко по различен начин и непрекъснато обработва безкрайно много стимули и идеи.

Експресивни

Креативните хора не се колебаят да изразяват себе си напълно и без задръжки, защото осъзнават, че те самите са извор на идеи и лично израстване. Пълното изразяване на собствения уникален потенциал в света е необходимост за всеки креативен човек. И неслучайно той търси различни начини да изрази своите разноцветни гледни точки.

Любопитни

Креативните хора са любопитни, защото никога не поставят нещата в рамки и шаблони. Ако приемеш, че не знаеш започваш да търсиш, защото искаш да узнаеш. Креативните хора задават много въпроси в желаннието си да изградят една по-мащабна картина за себе си и другите. Любопитството на креативните хора минава всяко ограничение, защото външния свят е тяхното вдъхновение и основа за творческа дейност.

Смели

Иска се голяма доза смелост, за да излезеш от установения ред и да правиш нещата така, както ги усещаш. Може би ще те нарекат ексцентрик, чудак, стратен фрийк и т.н., но за креативния човек това е напълно окей. Целта на креативния човек е да изпробва, да се развива, да експериментира. Той е наясно, че това е странно за всички хора, които се стремят към спокойствието и реда. Естествено е – хаосът, в който се ражда креативността изглежда застрашителен за статуквото.

Позитивни

Да бъдеш позитивно настроен към нещата от живота е нещо естествено за всеки креативен човек. Да успяваш в това, с което си се захванал, както и да не успяваш – са двете страни на една и съща монета. Това е експериментът. Именно позитивното отношение прави креативните хора магнетичи, интересни, цветни и различни. Те са хората, които дори да направят грешка ще махнат с ръка и ще ви кажат следващата си нестандартна идея!