Отново дойде сезонът на празниците и партитата. Сега е моментът да впечатлиш всички с коктейли с най-странни имена.
Декември е тук и води много празници, имени дни и всевъзможни коледни и новогодишни партита. А какъв по-добър начин да празнуваш с приятелите, приятелките, колегите или семейството, от коктейл с впечатляващо име.
Всъщност наименованията на коктейлите са не по-малко занимателни от самите тях. Зад някои се крият неподозирани истории. Други звучат като заглавие на картина на сюрреалист. Има и такива, които ви карат да се чудите колко коктейла е изпил авторът им, преди да измисли името им.
Има коктейли с изключително известни наименования, които вероятно сте чували, дори и да не сте ги опитвали:
• Смърт следобед (Death in the Afternoon) – убийствена смес от абсент и шампанско, любимото изобретение на Хемингуей.
• Тримата влъхви (Three Wise Men) – тематично коледно име на едно елегантно (поне до един момент) съчетание от три вида уиски.
• Верижен робот (Porchcrawler) – водка, бира и лимонада на прах… звучи ужасно, но казват, че е вкусно. Любим на американските колежани и особено подходящ за днешния студентски празник.
• Кръстница (Godmother), Отвертка (Screwdriver), Волфрам (Wolfram) и какви ли още не…
Ето няколко предложения за коктейли със странни и интересни имена, с които можете да изненадате гостите си и да повишите градуса по празниците. Идеални са и като повод за започване на разговор.
Снимка: Momoji3 – Own work, CC BY-SA 3.0
Коктейли със странни имена: Солено куче
Salty Dog е един класически коктейл от джин и сок от грейпфрут. Сервира се в чаша, украсена със сол по ръба. Всъщност солта е основната разлика между Соленото куче и Хрътката. Макар оригиналната версия да е с джин, според предпочитанията понякога той се замества с водка.
Смесете 40 мл. джин и 100 мл. сок от грейпфрут в шейкър. Прецедете в поръбената със солни кристали чаша. Знаем, че всички знаят как се прави (ръбът на чашата се потапя в сок и след това в сол, изсипана в чинийка). Не е сложно, но пък е ефектно. Ако използвате сок от розов грейпфрут, опитайте с розова хималайска сол – на дамите ще им хареса.
Сервира се без лед, отново за разлика от сродния коктейл Хрътка. Все пак – „загряващо питие“.
Коктейли със странни имена: Студена патица
Този коктейл съдържа бяло вино, искрящо вино (шампанско), лимонов сок и захар. Той е родом от югоизточния немски регион Бавария. Пестеливите баварци искали да оползотворят виното, което оставало в отворените бутилки и ги комбинирали в този коктейл.
Първоначално той бил наречен kalte ende (студен край). С времето и изпитите коктейли ende се изменило в ente (патица). Може би така било по-лесно за произнасяне или заради леката ирония, която носи?
Смесете в голяма купа за пунш част или цяла бутилка бяло вино и още толкова шампанско. Добавете лимонов концентрат или лимонов сироп. За подслаждане може да използвате захар или шербет. Някои рецепти добавят и джинджър ейл. Въобще – бъдете креативни и разровете шкафовете, барчетата и далечните тъмни ъгли на хладилника. Сервира се в купата с резенчета плодове и наистина създава празнична атмосфера.
Снимка: Plume.janvier – Own work, CC BY-SA 3.0
Коктейли със странни имена: Конски врат
Звучи мъжествено, нали? Horse’s Neck е дълъг коктейл, роден в САЩ в началото на ХХ век. Той съдържа бренди или бърбън и джинджър ейл и се познава по задължителната дълга накъдрена лимонова кора.
Възниква като безалкохолна джинджифилова напитка със захар и лимонова кора, но към него скоро започва да се добавя по малко бренди или бърбън, за да втвърди конския врат.
Коктейлът „участва” в холивудски класики като „На самотно място“ (1950) с Хъмфри Богарт. През 60те той става любимо питие на офицерите от британския флот.
Сипете 40 мл. бренди и 120 мл. джинджър ейл в чаша, пълна с кубчета лед. Гарнирайте със спирала от лимонова кора. По желание може да обогатите вкуса с Ангостура.
Коктейли със странни имена: Мляко от лос
Не, не е задължително да съдържа мляко от лос. Друг един извод, който може да направите от името на този коктейл е верен: той идва от Канада. Това традиционно питие също е любимец на силните мъже и канадският флот, въздушни сили и армия си оспорват авторството. Там дори се организират специални „Лосови” партита, на които няма други питиета.
Той изисква повече време за приготовление, но явно си струва.
Познат е в различни разновидности, но винаги съдържа пет задължителни групи съставки:
• Твърд алкохол: обикновено комбинация от канадско уиски, водка или тъмен ром
• Кафе напитка: ликьор кафе или прясноприготвено кафе
• Млечни продукти: комбинация от пълномаслено мляко, сметана, кондензирано мляко, яйчен крем или ванилов сладолед
• Подсладител: кленов сироп или захар
• Подправки: индийско орехче или канела
Отделете жълтъците на осем яйца в купа и ги разбийте с миксер, докато станат пухкави. Добавете 2/3 чаена чаша захар и продължете да разбивате, докато сместа се втвърди. Разбъркайте в нея по 3 чаши мляко, канадско уиски и ром. Добавете 80 мл. ликьор кафе и 200 мл. кленов сироп. Покрийте сместа и я оставете в хладилник за поне три часа или най-добре до следващия ден.
Около час преди гостите ви да дойдат разбийте 3 чаши сметана в отделна голяма купа. Добавяйте в нея по малко от другата смес, като разбърквате леко, докато стане гладка и охладете отново. Сервирайте с прясно настъргано индийско орехче или пръчка канела.
Снимка: Magnetic Rag – Own work, CC BY-SA 3.0
Коктейли със странни имена: Зомби
Това е още една класика. Изобретен през 1934 от легендарния холивудски барман и ресторантьор Дон Бийч, коктейлът става особено популярен на Ню-йоркското изложение през 1939.
Говори се, че Бийч за първи път направил този коктейл, за да помогне на свой клиент, който имал важна бизнес среща, а бил с ужасен махмурлук. Клиентът после разказвал, че коктейлът го е превърнал от труп в зомби.
Оригиналната рецепта съдържа три различни вида ром, сок от лайм, Фалернум (сладък карибски сироп а аромат на бадем, джинджифил и карамфил), Ангостура, Перно, гренадин и специалната съставка на Дон – комбинация от канелен сироп и сок от грейпфрут.
Дон Бийч внимателно е криел рецептите за коктейлите си. Барманите му получавали кодирани инструкции и точните съставки били известни само на него. Но популярността на коктейла расте и той започва да се предлага навсякъде в най-различни вариации.
Смесете 30 мл. тъмен ром, 60 мл. бял ром, 15 мл. кайсиево бренди, 15 мл. сок от лайм, 60 мл. сок от ананас и, ако го обичате, малко нектар от папая в шейкър. Добавете две лъжици пудра захар и повечко лед и разбийте. Сипете в чаша тип Хърикейн и украсете с резенче ананас и коктейлни череши.
Имайте едно наум – веселяшкият вид го прави да изглежда несериозен и гладкият плодов вкус прикрива високото алкохолно съдържание и прави този коктейл изключително коварен. В ресторантите на Дон не се сервират повече от две Зомбита на човек.
Вижте още няколко интересни варианта за зимни коктейли, които носят празничния дух и повишават настроението.