frida.bg

Планината Тианмен: Небесната порта

Вероятно вече сте чували за планината Тианмен. Нейната популярност расте и все повече туристи от цял свят се стичат привлечени от нейните мистични красоти.
Тя се намира в централен Китай и името ѝ означава „небесна порта“ или „врата към рая”.

Национален горски парк Тианмен

Най-високата точка на планината Тианмен е на 1518,6 метра над морското равнище. Тя се извисява на 8 километра от центъра на града и привлича вниманието на пътешественици от всички краища на света със своите чудни форми и несравними пейзажи. Тя е и добре известна с богатото културно наследство.

Тези земи са населени от дълбока древност – отпреди поне 7000-8000 години. В руини на праисторически поселища в района на Тианмен наскоро археолозите откриха предмети от нефрит, керамика, кост, миди, бронз и други артефакти от дълбините на времето.
Както преди векове, така и сега тя внушава страхопочитание със своите върхове, които стигат до небето и с властния си вид.

Тианмен

Снимка: chensiyuan, GFDL

Нейните поразителни форми вдъхновяват създателите на знаковия филм Аватар и се превъплъщават в плаващите планини от зрелищната продукция. И понякога наистина на наблюдателя изглежда, че те се носят из мъглите и излъчват едновременно земна сила и въздушна ефирност.

планината Тианмен

Снимка: Arne Hückelheim – Own work, CC BY-SA 3.0

Пещерата Тианмен

Една от най-известните забележителности в Тианмен е едноименната естествена карстова пещера с най-висока надморска височина в света.
В годината 263 (Шестата година от периода на трите кралства Wuyong) хиляда-метровата скала изведнъж се пропуква. Образувалата се пещера, подобна на врата, се прославя като едно от чудесата на света и дава името на планината.

Пещерата се простира от юг на север, висока е 131.5 метра и може да събере 300 човека. Тя прониква в планинските недра и се надвесва над извисяващите се скали. През вековете чудото привлича посещенията на императори и високопоставени лица от различни династии, както и на поклонници от всички краища на Китай. Днес туристи от цял свят идват тук, за да се насладят на изумителни гледки, дали началото на приказки и предания. Говори се, че ако погледнете насам от подходящото място ще видите как пещерата поглъща луната.

Високите части на планината са заети от непокътнати древни гори, които гъмжат от див живот през всички сезони. Карстовите хълмове с причудливи форми са гъсто населени и разкриват пред погледа алпинеум от странни скали и грациозни дървета. Пътникът се озовава сякаш в уголемена градина-бонсай, създадена от някое небесно същество.

Планинският храм Тианмен

е построен по времето на династията Тан (870 г.) като център на будизма в областта и е такъв повече от 1000 години. За съжаление той е разрушен от войните през първата половина на 20 век.

Настоящият храм Тианмен е възстановен въз основа на оригиналния обект с площ от над 10 000 кв. м. Той е живописно разположен в планински пролом с широка панорама. Ако погледнете на югоизток, всички хълмове изглеждат толкова малки, че храмът се извисява над тях като техен господар.

Шест загадки, неразрешени от стотици години, като Отварянето на пещерата Тианмен, Сянката на Guigu и Еднорога, предвещаващ добро допринасят за мистериозната и неуловима атмосфера на планината.


Снимка: huangdan2060 – Own work, Public Domain


Залата на небесните крале


Кулата на барабаните


Камбанарията


Библиотеката с будистки текстове


Главната зала


Павилионът на богиня Гуанин

Планинският път Тианмен

е наричан Пътят към Рая и предлага уникална възможност да изкачите планината с автомобил или автобус. Той напълно заслужава титлите „световна забележителност” и „инженерно чудо” и е подготвил смайващи незабравими преживявания за туристите.

Пътят започва от кота 200 метра и за своите 11 километра се изкачва до 1300 метра, извивайки се внимателно като летящ дракон, за да си проправи път над високите долини и покрай спиращите дъха скали. Неговите 99 остри завоя, по 11 за всеки от 9-те райски палата ще ви доведат точно в подножието на т.нар. Небесна стълба – 999 каменни стъпала към входа на Тианмен.

Друг зашеметяващ маршрут, който не трябва да пропуснете е

Кабинковият лифт в планината Тианмен

Лифтът е най-дългият в света с дължина 7455 метра и изкачване 1279 метра. Той ще ви пренесе от атмосферата на модерния град директно в прегръдката на първичната градина високо във въздуха.

В началото на линията лифтът минава над градските покрайнини и земеделски земи. Около средата на пътя започва да се издига и планината Тианмен постепенно се разкрива пред погледа. Изкачвайки се с лифта имате идеална гледка към Райската порта.
По пътя към върха на планината пейзажът се превръща в калейдоскоп от земя и небе, и не е трудно да изпитате усещането, че наоколо летят почти невидими фантастични същества и се крият из облаците.

Призрачната пътека и стъклената пътека

От овалната арка на портата към Рая започва тясна дървена пътечка, дълга около 800 метра, прикрепена към извивките на планината. Тя се издига на 1400 метра над земята и предлага главозамайващо панорамно преживяване. Търсачите на адреналин се надвесват над парапета и съзерцават долината далече долу – но тази гледка не е за всеки!

По клоните на дърветата висят червени панделки. Всяка от тях символизира една мечта и една надежда. Поверието казва, че ако напишете желанието си на панделка и го закачите на дърво, то ще се сбъдне.

В края на пътеката започва нейното 60-метрово продължение, изцяло от стъкло. Колкото страховито и опасно да звучи, това е участъкът от маршрута, който привлича най-много посетители. В ясни дни синьото небе ги обгражда и създава усещането, че ходят по белите облаци. В мъгливи дни стъкленият път е почти невидим и нереален като в сън.
За да се запази неговата прозрачност и чистота, посетителите задължително трябва да носят върху обувките си предпазни калцуни.

Най-подходящото време да посетите планината Тианмен е между септември и ноември, когато времето е приятно и сухо. През пролетта от март до юни обикновено е най-дъждовно и мъгливо. Най-много туристи има през юли и август, така че пропуснете този период, за да избегнете опашките за лифта или автобуса.