frida.bg
финансовата

5 стъпки, които ще ви отведат към финансовата независимост

Искате ли да подобрите финансовото си състояние през новата година? Да намерите начин да изкарвате повече пари или да намерите по-удовлетворяваща работа? Да върнете кредитите си, за да се чувствате свободни? Или да си купите мечтания автомобил и да отидете на околосветско пътешествие? Мечтите и целите са прекрасно нещо, защото фокусират енергията ни. Когато имаме цел знаем за какво отдаваме усилията си, времето и ресурсите си.

Но защо не отидем стъпка напред и не си поставим за цел да изградим по-добри финансови навици? Добрата организация на нашите финанси всъщност ще ни помогне да постигнем целите си много по-лесно, тъй като в основата на всичко стоят ресурсите. Не става дума само за пари, а и за време, енергия, усилия, визия и мотивация. Добрите финансови навици всъщност ще ни осигурят умения за постигане на финансова свобода. А тя от своя страна ще ни „позволи“ да постигем целите си и да изживеем мечтите си!

Предлагаме ви да направите тези 5 основни стъпки напред към постигане на финансова независимост в началото на 2018 година, за да промените финансовото си бъдеще към по-добро!

Не харчете повече, отколото имате

Живеем в консуматорско общество, което се възползва от желанието на хората да притежават неща, от които нямат нужда. Запълването на вътрешните лиспи с вещи и услуги, които изглеждат съблазнително и са на изключителна оферта често ни завърта в манипулативния модел да харчим повече, отколкото имаме. Това ни заплита в мрежа от кредити, заеми и дългове, които ни дърпат назад и ни отдалечават от финансовата свобода.

Създайте си бюджет

За целта трябва да направите списък с неща от първа необходимост като сметки, храна и т.н., неща от втора необходимост или графа „социални мероприятия“, забавления и т.н., както и неща, които са откровени глезотии. Разбира се, всеки от нас има нужда да се поглези от време на време просто, защото животът е хубав и го заслужаваме. Но не и преди да сме запълнили първите две графи. Просто защото „не е разумно“ да даваме цялата си заплата за самолетен билет за Тайланд, когато знаем, че не сме си платили сметките за месеца.

Поставете си близки цели

Малките цели ни помагат да осъзнаем, че има смисъл да бъдем по-организирани, волеви и целенасочени, защото близките цели е много вероятно да бъдат осъществени съвсем скоро. А това от своя страна ще ни донесе усещане за удовлетвореност, което ще ни държи мотивирани. Например, ако искате да отидете на семинар „Как да бъдем финансово независими?“ трябва да намерите начин да заделите необходимата сума, за да си платите семинара. Това може да бъде вашата краткосрочна цел, за чието постигане ще трябва да реорганизирате бюджета си по начин, който би позволил да включите семинар за личностно развитие във финансовото си „меню“, без от това да пострада усещането ви за „финансова свобода“ през следващия месец.

Отложете възнаграждението

Ако очакваме незабавен успех (защото не можем да чакаме), всъщност обричаме себе си на провал. Защо? Защото хората, които не могат да проявят търпение и да видят задоволяването на една перспективна цел, всъщност се отказват много бързо. Ако отложим възнаграждаването всъщност ще видим нашите усилия в перспектива, защото всичко, което правим днес ще бъде от огромно значение УТРЕ!

Развивайте осъзнато своята воля

Няма как да имате финансова независимост ако нямате достатъчно воля, с която да я извоювате. Волята всъщност е нашата вътрешна сила, с която устояваме на неочакваните превратности и запазваме усещането си за цел и посока. Волята е нашата издръжливост, с която слагаме единия си крак пред другия, защото знаем на къде отиваме. Волята е като мускул, който трябва да тренираме всеки ден, за да бъде във форма и да ни изведе малко по малко все по-напред към нашата финансова свобода!